Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

EMA:s huvudkontor i London.

19 länder konkurrerar om EU-myndighet

Sverige får tampas med 18 andra EU-länder om att få husera EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, när den flyttar från London. Både Danmark och Finland är konkurrenter, liksom Tyskland och Frankrike. Enligt statsminister Stefan Löfven vore det bäst både för EMA och EU om myndigheten hamnar i Stockholm.

Det hävdade han i alla fall i den ansökan som regeringen lämnade in på sista ansökningsdagen i måndags. Det handlar om en stor myndighet med uppemot 1 000 anställda, varav många högkvalificerade personer. En placering i Stockholm, som regeringen vill, skulle till exempel genererar 300 hotellnätter varje dygn till följd av alla experter som besöker myndigheten.

EMA startade 1995 och ansvarar för den vetenskapliga utvärderingen och övervakningen av mediciner i EU. I dag är myndigheten placerad i London, men eftersom Storbritannien är på väg ut ur EU ska den omplaceras.

- Sverige har en väldigt stark kandidatur, dels för att vi redan har EU:s smittskyddsmyndighet, vilket innebär en samarbetsstyrka, dels är vårt Läkemedelsverk jämte Storbritanniens den starkaste samarbetspartner till EMA. Sen är ju Sverige i framkant när det gäller life science-forskning, sade socialminister Annika Strandhäll (S) till TT i måndags.

Den 20 november avgörs vem som tar hem myndigheten.