Under mars månad registrerades 280 000 unika besökare på Sveriges fem största sexköpssajter, visar ny kartläggning. (Arkivbild)
Under mars månad registrerades 280 000 unika besökare på Sveriges fem största sexköpssajter, visar ny kartläggning. (Arkivbild) Bild: Jonas Lindstedt

1,9 miljoner besök på svenska sexköpssidor – på 30 dagar

Under mars månad registrerades 1,9 miljoner besök på landets största sexköpssidor. Det visar en ny kartläggning från organisationerna Child10 och Realstars.

ANNONS

Child10 och Realstars har kartlagt trafiken på de fem största sexköpssajterna i Sverige. I mars 2021, hade dessa sidor tillsammans 1,9 miljoner besök. Organisationerna har också undersökt antalet unika besökare, det vill säga spårat unika ip-adresser. Resultatet visar och 280 000 unika besök.

Malin Roux Johansson är generalsekreterare för Realstars.

"Om de som besöker en digital bordell skulle besöka en fysisk bordell eller samlas på Malmskillnadsgatan skulle politiker, polisen och allmänheten gå i taket”, säger hon i ett pressmeddelande.

Kopplas till människohandel

Vidare har organisationerna också granskat domar från 2019 till april 2021. Resultatet visar 15 domar där personer har fällts för koppleri och människohandel via de aktuella sajterna.

ANNONS

Bland domarna finns ett fall där en minderårig flicka har blivit utsatt för trafficking och fall där kvinnor lurats till Sverige med löften om arbete och ett fall där en man har sålt en psykiskt sjuk kvinna.

Inga fällande domar för ägare

En kartläggning av domarna visar att de aktuella sajterna kan kopplas till människohandel och koppleri men att ingen ägare bakom dessa sajter har fällt för brott.

"Trots att vi genom domarna ser att det också är juridiskt bekräftas att sajterna används för koppleri och människohandel av kvinnor och barn, så tillåts de fortsätta bedriva sin verksamhet utan att behöva vidta några som helst åtgärder för att stoppa detta. Det är helt orimligt, vi måste kunna kräva att ägarna ställs till svar för den koppleriverksamhet de bedriver och att sajterna stängs ner”, säger Jacob Flärdh, generalsekreterare Child10 i pressmeddelandet.

ANNONS