50 år sedan kungaparet träffades i München

För 50 år sedan var kronprins Carl Gustaf på sommar-OS i München. På VIP-läktaren fick han syn på en vacker mörkhårig kvinna som jobbade som OS-värdinna. Han såg till att han fick träffa henne, och resten är som man säger historia. Se bilderna från kungaparets liv ihop – från nattklubben i München till årets Victoria-dag.

ANNONS
|

Den 26 augusti 1972 var det invigning av sommar-OS i München. En invigning Sveriges kronprins, Carl Gustaf var på. Enligt flera medier var det den dagen han mötte Silvia Sommerlath för första gången, hon som skulle bli hans hustru och som han fick tre barn tillsammans med.

Odaterad bild på Silvia Sommerlath. Arkivbild
Odaterad bild på Silvia Sommerlath. Arkivbild Bild: Privat / TT /

Silvia Sommerlath jobbade utbildningsansvarig för OS-värdinnorna under de olympiska spelen i München när kronprinsen spanade i henne med kikare på VIP-läktaren på bara två meters håll, vilket hon ska ha märkt och tyckt var lustigt, skriver bland annat Aftonbladet. Hon hade då ingen aning om vem mannen som log mot henne var, eller att han skulle bli hennes make och hon drottning, om några år.

ANNONS

Senare samma dag skickade kronprisen fram sin adjutant på en cocktailmottagning där hon befann sig, som sa att hans kungliga höghet ville hälsa på henne. Vilket han fick.

Då upptäckte hon att hans kungliga höghet var mannen med kikaren. Efter att de pratat en stund bjöd kronprinsen in Silvia till en privat familjemiddag senare under kvällen. När hon kom dit var kronprinsen, prins Bertil och Lilian, prinsessan Birgitta och hennes man prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen där.

– Då var det någonting som sa som man alltid säger "klick", och sedan dess har det sagt "klick" hela tiden, sa kungen till SVT:s Claes Elfsberg när han intervjuade paret när de hade förlovat sig.

Hemlig relation

Kärleksparet lyckades hålla sin relation hemlig länge och träffades i smyg, i Sverige, Tyskland och i andra länder. Drottningen har tidigare berättat att hon ibland använde peruk för att dölja sin identitet. Vilket fungerade med varierande framgång.

Men en sommardag 1973 fastande paret på en numera klassisk bild, när kronprinsen tankade sin på Porsche på en Shell-mack på Öland, med Silvia Sommerlath som passagerare. Då förstod svenska folket att han hade en flickvän.

När kung Carl XVI Gustaf fyllde 50 år, fick han som present från sina vänner den Porsche han och Silvia Sommerlath blev sedda i första gången i Sverige. Inslagen med blå-gula band. Arkivbild.
När kung Carl XVI Gustaf fyllde 50 år, fick han som present från sina vänner den Porsche han och Silvia Sommerlath blev sedda i första gången i Sverige. Inslagen med blå-gula band. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Den 12 mars 1976 tog de ett stort steg i sitt förhållande, då förlovningen mellan mellan kung Carl Gustaf och Silvia Sommerlath tillkännagavs.

ANNONS

Den 19 juni samma år var bröllopet mellan det kära paret. Silvia hade på sig en elfenbensvit brudklänning i sidenduchesse från modehuset Dior, med ett löstagbart släp på 3,6 meter. I håret bar hon drottning Josefinas kamédiadem från år 1809. I brudbuketten fanns orkidéer, doftranka, liljekonvalj, myrten och jasmin.

Kungaparets bröllopslunch

Efter en kortege genom Stockholm, bjöds 300 gäster på bröllopslunch bestående av bland annat inbakad laxfärsmousse, kall skogsduva med gåslever och smultron med vaniljglass och vispgrädde.

Drygt ett år efter bröllopet fick kungaparet sitt första barn, prinsessan Victoria. I maj 1979 föddes prins Carl Philip, och prinsessan Madeleine föddes i juni 1982.

De senaste åren har kungafamiljen växt rejält, prins Daniel, prinsessan Sofia och Christopher O'Neill har gift sig med kungabarnen, och paren har till dags datum gett kungaparet åtta barnbarn.

LÄS MER:Stjärnfrisören från Uddevalla skapar drottning Silvias frisyrer

LÄS MER:Så mycket är de kungliga juvelerna värda

LÄS MER:Här är västsvenska slotten man kan besöka

ANNONS