Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

50 svenska barn har drabbats av svåra sjukdomen – tros ha samband med corona

I Sverige har drygt 50 barn drabbats av en ny sjukdom som tros ha ett samband med covid-19, rapporterar SVT.
Sjukdomen jämfördes under våren med barnsjukdomen Kawasaki, men har nu fått ett eget namn.

Multi-inflammatoriskt syndrom (MIS) är namnet på den nya sjukdom som tros ha ett samband med covid-19. Den drabbar främst små barn, ofta bara ett par år gamla.

Symptomen har under våren jämfört med barnsjukdomen Kawasaki men enligt Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor i epidemiologi, är det här något annat. Man ser kopplingarna till att barnen smittats av covid-19.

– Vi är ganska säkra på att det finns ett samband. Dels för att det här tillståndet skiljer ut sig från Kawasaki och vi har inte sett det tidigare, utan det har kommit under våren i en rad länder där man haft mycket covid-19, säger Jonas F Ludvigsson till SVT.

Påverkar hjärtat

Det som utmärker sjukdomen, enligt honom, är att barnen får hög feber under flera dagars tid. Barnen beskrivs också som hängiga, ofta med utslag på kroppen och i flera fall med hjärtpåverkan.

– På det sättet är nog MIS värre. Jag har sett barn med väldigt kraftig hjärtpåverkan, mycket mer än vid Kawasaki.

LÄS MER: Ökad andel coronasmittade yngre i Västsverige – men överlag en positiv trend

I Sverige hade Svensk barnreumatologisk förening kännedom om fyra misstänkta MIS-fall fram till mitten av maj, enligt SVT. Nu är det omkring 50 barn som uppges ha drabbats, och drygt tio har behövt intensivvård. Inget barn i Sverige har hittills avlidit till följd av sjukdomen.

– Det är en farlig sjukdom så till vida att många barn blir ordentligt sjuka och kräver behandling. Sedan är det ändå så att dödsfall är oerhört sällsynta.

Ovanligt att någon drabbas

Att barn drabbas av MIS är dock väldigt sällsynt, även bland barn som fått covid-19, enligt Jonas F Ludvigsson. Han tror dessutom att antalet fall kommer att minska, så länge inte Sverige får en andra våg av covid-19 under hösten.

Även Kawasakis sjukdom är en ovanlig sjukdom. Den drabbar omkring 50 barn varje år och vissa symptom, som den höga febern, liknar alltså MIS.

Men sjukdomen, som tros ha koppling till covid-19, har nu alltså fått ett eget namn.