Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild ur polisens förundersökningsprotokoll gällande terroråtalet mot Rakhmat Akilov.

"Abu Fotima" godkände terrordådet i Stockholm

En man med alias "Abu Fotima" chattade med den terrormisstänkte Rakhmat Akilov före lastbilsattacken på Drottninggatan. Han gav sitt godkännande till Akilov att slå till.

”Min bror, kan du ta reda på om jag får köra över de otrogna (bögar och lesbianer) på en central gata här i en stor bil. Må Gud belöna dig”, skrev 39-åringen Akilov i den krypterade chattapplikationen Telegram, enligt Dagens Nyheter.

”Be min bror, be”, svarade Abu Fotima, och fortsatte:

”Det är klart att du kan.”

Chatten skrevs fem dagar före dådet i Stockholm. Men Akilov och "Abu Fotima" hade en lång rad kontakter med varandra innan dess, sammanlagt 242 kontakter över Telegram. De hade återkommande utbyten veckorna före dådet.

Det är dock oklart om en person ligger bakom detta alias, eller om fler personer är inblandade.

"Abu Fotima" var också den sista Akilov hade kontakt med efter dådet, skriver Svenska Dagbladet. Flera gånger uppmanade han Akilov att skicka filmer från terrordådet.

"Min bror, filma din uppmaning för våra bröder så att de kan se dig som en förebild."

Klockan 18:36 den 7 april kom det sista meddelandet från "Abu Fotima". Då hade Akilov varit tyst i en och en halv timme.

"Min brooooor", skriver Fotima på ryska.

Akilov geips klockan 19.55 i Märsta.

Enligt Säpo har det inte gått att spåra vem som ligger bakom Akilovs utländska chattkonversationer och att de inte föranlett gripanden utomlands.