Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försvarsadvokat Johan Eriksson under en pressträff efter den första rättegångsdagen mot terroriståtalade Rakhmat Akilov.

Advokaten: Akilov inställd på att delta

Rakhmat Akilov har under den nio månader långa häktningstiden varit föremål för så kallad sekundbevakning – under dygnets alla timmar han har övervakats genom en glasruta. Frågan är nu hur den terrormisstänkte kommer att klara rättegången.

Enligt Akilovs advokat är han inställd på att delta i förhandlingen. Tanken är att han ska svara på frågor eller lämna en egen berättelse om dådet på Drottninggatan.

- Vill han svara på frågor? Ja, det är han inställd på att göra. Klarar han av det mentalt? Ja, det hoppas jag, säger försvararen Johan Eriksson vid en presskonferens.

- Allt handlar nu om att han ska klara det.

Eriksson berättar hur försvaret försöker få Akilov att klara situationen i häktet och därmed bidra till att han deltar fullt ut i rättegången.

- Jag gör allt jag kan för att få honom att klara det, till exempel genom att besöka honom. Han har fått schackdatorer och litteratur och annat. Det är försvaret som bistått honom för att få honom att klara av isoleringen. Vi lämnade upp några cd-skivor häromdagen, säger Eriksson. 

Enligt advokaten har utredningen av Akilov bedrivits korrekt.

- Han har behandlats med respekt och på ett objektivt sätt.