Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NORSKA FLAGGAN
NORSKA FLAGGAN

Aftenposten: Norge öppnar för Värmland och Kalmar

Enligt den norska tidningen Aftenposten kommer den norska regeringens gränsbesked under fredagens presskonferens i Oslo öppna upp för de svenska regionerna Värmland och Kalmar.

Endast Värmland, Kalmar och Blekinges regioner tillfredsställer för närvarande den norska regeringens och Folkehelseinstituttets (FHI) – motsvarande den svenska Folkhälsomyndigheten – smittokriterier som så kallade ”gröna” zoner i Sverige.

Det skriver den norska tidningen Aftenposten.

Om FHI:s tidigare beslut och kriterier om regionala öppningar mot Sverige ska följas konsekvent kommer den norska regeringen under fredagens presskonferens besluta att öppna upp för regionerna Värmland och Kalmar.

Värmland skulle i sådana fall bli den första gränsregionen mot Norge som öppnar upp, och vars gränskommuner – precis som Strömstad – har genomlidit ett ekonomiskt stålbad med så gott som utebliven gränshandel sedan i mars.

Skåne och Kronoberg tros bli ”röda” zoner igen

Mycket talar också för, skriver den norska tidningen, att Norges regering kommer att stänga portarna för Kronoberg och Skåne, som för närvarande inte uppfyller kraven FHI ställer på antal smittotal per invånare (färre än 20 per 100 000 invånare).

Aftenposten skriver samtidigt att den norska regeringen tidigare sagt att de vill göra en ”helhetsutvärdering baserat på trender i smittotal och annan relevant information.” Det skulle kunna innebära att Skåne och Kronoberg, som med små marginaler inte uppfyller kraven, fortsatt skulle kunna meddelas som gröna zoner, resonerar tidningen.

De nya reseråden kommer att verkställas från och med fredag midnatt, mellan natten till lördag, bekräftar FHI för Aftenposten.