Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild.

Åkesson: Samarbetar med M och KD formellt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hävdar att SD har ett formellt samarbete med M och KD. Partierna ändrar sina förslag efter SD:s synpunkter, enligt Åkesson. Men påståendena tillbakavisas av KD och M.

ANNONS
|

Det är i en intervju med Expressen som Jimmie Åkesson på nytt kommenterar relationen till Moderaterna och Kristdemokraterna. De första stegen mot att få till en majoritet, med vad han kallar "de tre oppositionspartierna", nästa riksdagsval har redan tagits, påstår SD-ledaren.

- Både på en mer informell nivå, och mer och mer också på en formell nivå. Det har blivit naturligt att man stämmer av förslag med oss innan man lägger fram dem. Båda partierna är mer benägna att söka vårt stöd än vad man har varit tidigare.

ANNONS

Inga toppmöten

Han hävdar också att M och KD ändrat sina förslag efter att SD framfört synpunkter. Men inga samtal har förts med partiledarna Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson.

- Nej, men för mig är det inte det viktigaste. Det är ju i riksdagen och i riksdagens utskott som det politiska hantverket sker och där är det viktigast att vi kan prata med varandra, säger Åkesson till Expressen.

Men Kristdemokraterna är mer förbryllade över utspelet och konstaterar att det inte är första gången SD-ledaren påstår något liknande.

- Jag vet inte riktigt vad det är han syftar på i den här artikeln och han ger heller inget exempel på det, säger Johan Ingerö, policyansvarig i partiledarstaben.

Ingerö menar att om Åkesson syftar på hur frågor behandlas i riksdagens utskott så är det naturligt att bemöta alla partier på ett respektfullt sätt, och då är man ibland ense och ibland överens.

ANNONS

- Det har inte förekommit förhandlingar på det sätt han säger, säger Johan Ingerö.

"Stämmer inte"

Även Moderaterna är tydliga med att inga formella samarbeten förekommer på nationell nivå. Påståendet kallas "grundlöst".

”Det Åkesson påstår stämmer inte. Han verkar spinna fritt utifrån sina egna förhoppningar. Det pågår inga förhandlingar eller anpassningar. Vi lägger fram vår politik, såsom vi alltid gjort, den som vill får sedan rösta för den. Varken mer eller mindre", säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström i en skriftlig kommentar.

TT
ANNONS