Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens bild av Rakhmat Akilov från en övervakningskamera i samband med dådet. Arkivbild.

Akilov i förhör: Ville döda 40-50 människor

I förhör har Rakhmat Akilov sagt att han var missnöjd med dödssiffran, rapporterar Aftonbladet. Han har sagt att han ville döda 40–50 personer, genom att orsaka en explosion.

Akilov har sagt att motivet till dådet var att få Sverige att överge stödet till koalitionen mot terrorgruppen IS. När förhörsledaren frågar Akilov hur han tänkte när han körde lastbilen och mejade ner människor svarar han:

- Jag tänkte att det skulle bli förluster i svensk befolkningsstyrka, så att Sverige börjar fundera på sitt agerande när man hjälper med miljarder av dollar i kriget mot den Islamiska staten.

Om sina motiv säger han också i ett inledande förhör:

- Det som styrde mig var att man skulle göra det så att Europa och Nato skulle sluta bomba Syrien. Iran skulle sluta hjälpa de kurdiska styrkorna med minorna.

Hans mål var att köra lastbilen ner i T-centralen. I stället fastnade den vid varuhuset Åhléns fasad i hörnet av Drottninggatan och Mäster Samuelsgatan, där en anordning Akilov haft med sig började brinna.

Trohet till IS-ledaren

Akilov har berättat för en häktesvakt att han tillverkat ett sprängmedel av olika kemikalier som han köpt på apoteket och som han hade med sig i lastbilen. Akilov förklarade också att han gjort något fel med pulvret, varpå det inte ”kom igång” som det skulle. Medlet ska ha legat vid hans fötter vid kraschen.

- Jag är inget proffs så jag vet ingenting om de här grejerna. Jag trodde att de skulle explodera.

Den 6 april 2017, dagen före terrorattacken, spelade Rakhmat Akilov in en film på sin mobiltelefon. I filmen säger han bland annat, med hänvisning till IS-ledaren:

"Jag svär trohet mot dom rättrognas prins och muslimernas kalif Abu bakr al-Baghdadi"

I början av tiden med förhör hävdade Akilov att han planerat dådet i en vecka. Enligt åtalet har han dock förberett sig åtminstone sedan i mitten av januari.

"Spränga mig själv"

Enligt Expressen har Akilov i förhör sagt att han inte trodde att han skulle överleva attacken.

- Jag trodde också att jag skulle spränga mig så att jag hade inga planer på liksom vad det var som jag skulle göra sedan.

- Efter terrordådet tänkte jag spränga mig själv och komma till paradiset, har han också sagt.

När polisen hittade Akilov i Märsta norr om Stockholm gav han upp direkt. I förhören har Akilov också sagt att han inte ville att så många barn skulle vara på Drottninggatan.

Vidare hävdar Akilov att IS planerar fler dåd i Sverige – och att han själv tänkte utföra ett dåd i Danmark.