På fredagen åtalades två unga kvinnor för mord och gravfridsbrott efter att Tove, 21, försvunnit. På bilden till vänster syns Tove när hon lämnar nattklubben Nöjet i Vetlanda, där hon sist syns i livet.
På fredagen åtalades två unga kvinnor för mord och gravfridsbrott efter att Tove, 21, försvunnit. På bilden till vänster syns Tove när hon lämnar nattklubben Nöjet i Vetlanda, där hon sist syns i livet. Bild: Adam Ihse/TT och polisens förundersökning

Åklagaren om Toves död: Motivet inte viktigt

Enligt åtalet ströp de unga kvinnorna 21-åriga Tove till döds och brände sedan hennes kropp. Varför har dock inte klarlagts, mer än att det fanns någon typ av konflikt .
– Motiv har begränsad om ens någon betydelse, säger åklagare Adam Rullman.

ANNONS
|

Tove, 21, försvann i oktober efter en utekväll i Vetlanda. Hundratals frivilliga engagerade sig i sökandet efter henne, men i början på november hittades hon avliden i ett skogsområde utanför staden.

Nu åtalas två kvinnor, 18 och 20 år gamla, för mord och grovt gravfridsbrott. De var båda bekanta till Tove, men enligt uppgifter hade relationen mellan 20-åringen och Tove en längre tid kantats av bråk.

– De har en konflikt som beskrivs på olika sätt av olika personer. Det är svårt att få något närmare grepp om det, säger åklagare Adam Rullman till TT.

Enligt åtalet har kvinnorna dödat Tove genom att ta strypgrepp på henne när hon låg på golvet.

ANNONS

Senare har de transporterat hennes kropp till skogsområdet, där de försökt bränna upp den.

Återvände till kroppen

20-åringen ska dessutom ha återvänt till platsen senare samma dag för att hälla brandfarlig vätska över kroppen och återigen antända den.

De båda åtalade har tidigare uppgett att det uppstod bråk mellan 20-åringen och Tove på nattklubben där de befann sig kvällen då Tove dog. Senare ska de ha gått till 20-åringens lägenhet.

Deras versioner av vad som hände där skiljer sig dock. 18-åringen erkänner att hon varit med och flyttat kroppen, men nekar till mord.

– Hon har inte varit delaktig i något mord. Hon har inte ens varit i rummet där det ska ha hänt. Hon har känt sig tvingad att hjälpa till att flytta kroppen. Det har hon gjort, men ingenting annat, säger Mikael Svegfors, som försvarar 18-åringen.

Åklagaren: Båda inblandade

Åklagaren anser dock att båda de misstänkta var inblandade i mordet, som han menar skett "gemensamt och i samförstånd". Åtalet vilar till stor del på det 20-åringen berättat i förhör, berättar han.

– 20-åringens version av händelseförloppet stämmer mycket väl överens med bevisningen som finns i övrigt. Hon har beskrivit att båda har deltagit, säger Adam Rullman.

20-åringen har tidigare erkänt gravfridsbrott och medgett att det skett någon typ av bråk i lägenheten. Nu erkänner hon dessutom att hon tagit strypgrepp på Tove.

ANNONS

"Min klient erkänner att hon i ett bråk med målsäganden och efter att målsäganden tagit ett grepp runt min klients hals, svarat med att kortvarigt ta ett grepp runt målsägandens hals", skriver hon i ett sms till TT.

Försvararen: Saknat uppsåt

20-åringen bestrider däremot ansvar för mord.

"Dels då greppet i sig inte kan ha orsakat dödsfallet och dels då hon har saknat uppsåt att döda målsäganden", skriver Clea Sangborn.

20-åringen mår mycket dåligt över situationen, uppger hennes försvarare.

"Jag har en väldigt ung klient. Hon är helt ostraffad. Hon mår väldigt dåligt och jag oroar mig för henne, eftersom varje gång det rapporteras om målet så försämras hennes mående", skriver Sangborn.

Motiv saknas

Åklagare Adam Rullman konstaterar dock att det inte går att fastslå ett motiv till mordet.

– Vi kommer inte längre än att det är en konfliktfylld relation mellan 20-åringen och den avlidna. Huruvida det utgör ett motiv eller inte kan bara gärningsmannen svara på, säger han.

TT: Anser du att det försvagar åtalet?

– Nej. Motiv har begränsad om ens någon betydelse som bevisning. Jag har förståelse för att folk undrar, men vår primära uppgift är att utreda vad som hänt och vilka som har gjort det – och det anser jag att jag har gjort.

ANNONS

20-åringen åtalas även för skadegörelse, då hon enligt åklagaren har antänt fasaden på Toves pappas hus i januari 2022, där även Tove bodde vid tidpunkten. 20-åringen förnekar det brottet, enligt hennes försvarare.

Ingen av kvinnorna lider av allvarlig psykisk störning, enligt läkarintyg.

Fakta: Detta har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove är på en restaurang i centrala Vetlanda och lämnar den vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls sedan misstänkta för människorov.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter 21-åringen avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott. Senare plockas misstankarna om människorov bort.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

Rättegången planeras hållas den 27, 29, 30 samt 31 mars.

ANNONS