Flera av Anonyma alkoholisters möten har ställts in i Sverige. Arkivbild.
Flera av Anonyma alkoholisters möten har ställts in i Sverige. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Alkoholforskaren: Karantän kan vara bra

Om du redan känner att du dricker för mycket, kan självisolering hemma bli tufft. Risken finns nämligen att alkoholdrickandet ökar under karantän. Men du kan också ta hjälp av pandemin för att dricka mindre.
– Coronasituationen kan slå åt olika håll, säger Anders Hammarberg, alkoholforskare vid Karolinska institutet.

ANNONS

Det är svårt att veta exakt hur coronakrisen drabbar personer som har en osund relation till alkohol. Forskaren och psykoterapeuten Anders Hammarberg behandlar personer med alkoholproblem och ser både positiva och negativa effekter i spår av pandemin.

När vardagen rubbas finns risken att man ökar sitt drickande. Rutiner som att åka till jobbet eller motionera försvinner och kan lätt ersättas med att man i stället sitter hemma och dricker mer vin än vanligt.

– Man kan jämföra med semestrar, som det här lite grann är en parallell till. I sommartider och under julhelger ökar ju alkoholförsäljning till exempel, säger Anders Hammarberg.

ANNONS

Även den psykiska påfrestningen kan vara större nu. Dels den allmänna oron för alla osäkerheter som virusutbrottet innebär, dels konsekvenser som att man förlorar sitt jobb. Tuffa omständigheter som gör att man lätt riskerar att självmedicinera med alkohol.

Vit period

Om man misstänker att man har problem bör man sätta upp mål över hur mycket man vill dricka och försöka följa målet, råder Anders Hammarberg.

– Man kanske också ska fundera över ett uppehåll under en period, säger han.

Men Anders Hammarberg menar också att alkoholmissbruk kan vara lättare att hantera i karantän och självisolering.

– Social distansering gör att det blir enklare att dricka mindre för en del. Man kan ha som vana att dricka i sociala sammanhang och ute på krogen, säger han.

Systembolaget har begränsat sina öppettider i ett hundratal butiker på grund av sjukskrivningar, men försäljningen har ökat. Under mars såldes 10 procent fler liter alkohol jämfört med samma månad förra året. Många konsumenter vänder sig till Systembolaget nu när gränserna har stängts mot till exempel Tyskland och Danmark.

– Vi har haft fler kunder och de köper lite mer än vad de brukar men vi har inte sett någon bunkringseffekt, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget.

AA-möten ställs in

Anonyma alkoholister (AA) håller samtalsgrupper för personer med alkoholmissbruk. På flera orter har dock träffarna ställts in eller hållits digitalt, enligt AA:s servicekontor.

ANNONS

– Det märks väldigt tydligt hur medlemmarna har gemenskapen att luta sig mot nu, både för att hålla sig nyktra men också för att hålla en känslomässig balans i den här turbulenta tiden, säger en medarbetare.

Det finns också medlemmar som är strandsatta utomlands och vill delta på telefon.

– Det är en livlina för många av oss att kunna hålla kontakt på ett eller annat sätt.

Erik Nilsson/TT

Om du oroar dig för dina alkoholvanor kan du ringa den nationella stödlinjen Alkohollinjen på 020-84 44 48.

Om du hellre vill få stöd på nätet kan du besöka alkoholhjälpen.se.

ANNONS