Tidigare har kommuner, landsting och olika forskningsprojekt haft tillgång till kräftdatabasen. Arkivbild.
Tidigare har kommuner, landsting och olika forskningsprojekt haft tillgång till kräftdatabasen. Arkivbild.

Alla ska få veta mer om kräftorna

ANNONS
|

Sveriges nationella kräftdatabas kommer nu att göras tillgänglig för alla – inte bara för forskare och beslutsfattare som det varit tidigare, rapporterar Vetenskapsradion.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet som sköter databasen på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Den innehåller uppgifter om bestånden av signal- och flodkräftor runt om i landet, och man kan bland annat söka efter var kräftorna finns och se vilka vatten som är pestdrabbade, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Dessutom uppdateras den så kallade "Kräftmytkrossaren" – en webbsida med fakta om kräftor i form av tidningsartiklar, filmer och vetenskapliga rapporter. Enligt SLU frodas mycket felaktiga påståenden om kräftor, och dessa vill man bemöta.

ANNONS

"En av de mest skadliga myterna för kräftpestspridningen, det framtida kräftfisket och flodkräftan är att signalkräftan är immun mot kräftpesten. Detta är helt fel. I verkligheten är den både en kronisk bärare av pesten och kan dö själv av sjukdomen", säger Lennart Edsman, forskare vid SLU Aqua.

TT
ANNONS