Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Alla släppta utom två efter lastbilsdådet

Alla förutom den anhållna 39-åringen och mannen som greps och senare anhölls på söndagen har släppts efter lastbilsdådet, skriver TT. Två personer vårdas fortfarande på sjukhus för allvarliga skador. Klockan 12 kommer det hållas en tyst minut i hela landet. Stefan Löfven kommer att delta i Stockholm stads officiella ceremoni vid stadshuset.

Under söndagsmorgonen anhöll åklagaren Hans Ihrman en ny misstänkt för terrorbrott genom mord, uppger Åklagarmyndigheten. Personen har tilldelats en offentlig försvarare. Under söndagskvällen uppgav personens advokat, Johan Åkermark, att det handlar om en man.

"Det är en man", skriver Åkermark i ett sms til GP. 

Mannen är i nuläget skäligen misstänkt för brottet. En misstanke Johan Åkermark dock inte vill kommentera hur hans klient ställer sig till. 

Det finns därmed två anhållna för det misstänkta terrordådet i Stockholm. 

Natten till måndag uppges polisen ha slagit till mot ett företag i Sollentuna, som har koppling till den misstänkte 39-åringen, repporterar Expressen. 

– Vi kommenterar inte genomförda, planerade eller pågående insatser. Men utredningen pågår för fullt så nu gäller det att nysta vidare och se vad det blir för typ av resultat. Vi ha mycket material att gå igenom, säger Lars Byström, polisens presstalesperson. 

Skolflicka bland offren 

Fyra människor har hittills bekräftats döda efter terrorattacken i centrala Stockholm på fredagen. Alla har identifierats. Det rör sig om två svenska, en brittisk och en belgisk medborgare, bekräftade polisen på söndagen.

En av de döda är en kvinna från Uddevalla kommun. Kvinnans anhöriga bekräftar uppgiften för Bohusläningen. Det andra svenska dödsoffret är en flicka i skolåldern. I ett internt meddelande som flickans skola skickade ut under helgen, och som TT tagit del av, informerades berörda om att skolan skulle hålla öppet under helgen med präst, kurator och skolledning på plats för att hantera händelsen.

I attacken dog även den 41-årige engelsmannen Chris Bevington, som sedan flera år tillbaka arbetade på det svenska företaget Spotify i Stockholm. I dådet dog även en kvinnlig turist från Belgien. 

Belgiens utrikesminister Didier Reynders meddelade under söndagen via Twitter att en av de döda är en belgisk kvinna. 

"Vi har olyckligtvis förlorat en landsman i attentatet i Stockholm. Jag framför mina kondoleanser till hennes familj och nära", skriver han. 

 Följ

didier reynders @dreynders

we hebben helaas een landgenote verloren bij de aanslag in . onze gedachten zijn bij haar familie en vrienden.

Nio patienter vårdas fortfarande på akutsjukhus. Fyra av dem är allvarligt skadade, varav två vårdas på intensivvårdsavdelning. Fem är lindrigt skadade. Under dagen har det barn som vårdats med lindriga skador kunnat skrivas ut från sjukhuset, uppger landstinget i ett pressmeddelande.

Avvek efter avslag

Under presskonferensen berättade polisen att den anhållne 39-åringen hade ansökt om uppehållstillstånd men fått avslag år 2014. Därefter ska mannen ha avvikit. Polisen uppger att mannen inte var flaggad och att man därför följde vanliga rutiner när man skulle lokalisera mannen. 

På pressträffen berättade Jan Evensson från Stockholmspolisen att polisen jobbar intensivt med att sammanställa all information och tips som de fått. 

– Vi har gjort cirka 500 förhör, vi har ett 40-tal digitala bevis, främst filmer som kommit in.

Man uppgav att misstankar mot mannen hade stärkts och att utredningen gick väldigt bra. 

Flera tillslag

Sammanlagt har sju personer har tagits in till förhör, utöver den 39-årige man som anhållits misstänkt för terrorbrott.

Efter beskedet att misstankarna mot den anhållne 39-åringen blivit starkare har polisen blivit mer förtegen om utredningen. Det beror, enligt polisen, på att man inte vill röja några detaljer som stör förundersökningen. Fler förhör ska hållas, 39-åringens rörelser under fredagen ska kartläggas liksom hans kontakter med andra.

Polisen uppger att utredningen går bra och Jan Evensson, regional kommenderingschef i Stockholm, berättade i SVT:s Agenda under söndagskvällen att den misstänkte 39-åringen kommer att få sitta i fängelse i resten av sitt liv. 

På pressträffen berättade polisen att "knappt fem" personer sitter frihetsberövade. 

Tillslag av insatsstyrkan

Polisen bekräftar också att två personer har hämtats till förhör under söndagsmorgonen efter ett tillslag av Nationella insatsstyrkan i Sollentuna.

– Vi genomför en mängd insatser där vi kontrollerar personer och håller förhör. Det är för att klargöra om det har bäring på utredningen eller inte, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren till TT.

Polisen har genomfört minst två tillslag under lördagen. Tre personer har omhändertagits av polis på Kungsholmen, i Stockholm, enligt Ekot. De tre misstänkta befann sig i en bil som kan knytas till den misstänkte gärningsmannen. Ytterligare två ska ha förts bort från en lägenhet i Vårberg.

– Vi kan inte berätta mer om det utan att försvåra vårt arbete, sa Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.