Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf presenterar vårdförslag i Uppsala.

Alliansen vill straffa landsting för kölängd

Alliansen vill återinföra den så kallade kömiljarden för att korta vårdköerna och öppna för att landsting som inte klarar vård i tid ska kunna straffas. Alliansens vill också göra om primärvården för att färre ska tvingas till sjukhus och akuten.

- Vården i Sverige har hög medicinsk kvalitet, men det brister i tillgänglighet, säger Moderatledaren Ulf Kristersson på en pressträff på Fålhagens vårdcentral i Uppsala, där han presenterar ett reformpaket för vården tillsammans med de övriga partiledarna i Alliansen.

Alliansens förslag delas in i fem områden: korta köerna, reformera primärvården, förstärka arbetet mot psykisk ohälsa, koncentrera den högspecialiserade vården till färre sjukhus samt säkra valfrihet och kvalitet i sjukvården.

Inga pengar

Det finns inga kostnader angivna för förslagen som läggs fram.

Kristdemokraterna har för andra valrörelsen i rad drivit kravet att landstingen ska avskaffas och staten ta över. Det är, enligt KD, avgörande för att göra vården jämlik, oavsett var man bor i landet. Men det finns inte med i Alliansens förslag.

- Det har vi ingen gemensam Allianslinje om. Jag förstår hur KD tänker men det är inte Alliansens ståndpunkt, säger Ulf Kristersson.

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger att Alliansen vill att den så kallade kömiljarden, en stimulans för landstingen att jobba effektivare för att få ner köerna, återinförs.

Hon hävdar att ett av de främsta skälen till att köerna på många håll har vuxit under de rödgrönas tid vid makten är att kömiljarden togs bort. Alliansen vill utreda om ett landsting som inte klarar att ge vård i tid ska kunna drabbas av någon form av sanktioner, till exempel böter.

Fasta läkare

Alliansen vill göra det möjligt för patienterna att ha en fast läkarkontakt.

- Vi behöver också göra det möjligt för andra än allmänläkare att arbeta i primärvården, säger Busch Thor.

Centerledaren Annie Lööf säger att reformpaketet för vården är det femte och avslutande i Alliansens reformagenda. Tidigare har partiledarna lagt fram förslag på bland annat områdena lag och ordning, miljö och klimat och arbetsmarknad.

Annie Lööf talar om att det behövs mer insatser för att barn, unga och andra som drabbas av psykisk ohälsa ska få hjälp mycket snabbare.

- Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. har tredubblats. Jag upprepar: tredubblats, säger Annie Lööf.