Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyra män i åldrarna 22-30 år åtalades 2015 vid Halmstads tingsrätt misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott. Polisen hade då beslagtagit en stor mängd pistoler. Arkivbild.

Alliansen vill straffa vapenbrott hårdare

Alliansen vill skärpa lagen kring vapenbrott ytterligare. Partierna föreslår att fler vapenbrott ska betraktas som grova.

De fyra Allianspartierna lämnade på torsdagen in en gemensam motion till riksdagens justitieutskott. De anser att de straffskärpningar regeringen föreslår i en proposition bör skärpas ytterligare.

Framförallt vill Alliansen att fler vapenbrott ska betraktas som grova. "I de fall någon förvarar ett illegalt vapen i bostaden och det kan befaras att vapnet kommer till brottslig användning ska enligt vår mening vapenbrottet undantagslöst betraktas som grovt", står det i motionen.

Tecken på att vapnet ska användas för brott ska till exempel vara om serienumret är bortslipat eller om vapnet förvaras med andra brottsverktyg.

"Det här blir kraftfullt"

- Det vi hör från polisen är att när man påträffar vapen hemma hos individer kopplade till gäng landar det inte i ett grovt vapenbrott, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

- Så det är klart att det här blir kraftfullt.

Regeringen föreslår inga förändringar i sin proposition vad gäller vad som ska betraktas som ett grovt vapenbrott. Däremot föreslås att straffskalan för grovt vapenbrott och brott mot tillståndsplikten för explosiva varor höjs från 1-4 år, till 2-5 år. Det innebär att den som grips med ett skarpladdat vapen i princip alltid ska häktas och dömas till minst två års fängelse.

Regeringen föreslår också att minimistraffet för synnerligen grovt vapenbrott höjs från 3 till 4 år. Ett vapenbrott betraktas som synnerligen grovt om det handlar om innehav eller överlåtelse av ett stort antal vapen. Allianspartierna vill även att maxstraffet höjs till tio år, eftersom de anser att straffskalan blir alltför snäv. Maxstraffet är i dag sex år.

Säger ja till regeringen

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad anser att det är viktigt att ge en tydlig signal om att det är väldigt allvarligt att till exempel ha ett antal AK4:or i bilen.

Trots motionen så kommer Alliansen att säga ja till regeringens proposition, eftersom man inte vill försena straffskärpningarna som ska träda i kraft 1 januari 2018. Tobé beklagar att regeringen inte har med Alliansens förslag i propositionen och hoppas få stöd från fler partier för Alliansmotionen.