Thomas Bodström. Arkivbild.
Thomas Bodström. Arkivbild.

Allrahärvan stoppade Bodström

Thomas Bodströms tid som styrelseledamot för det skandalomsusade pensionsbolaget Allra blev för mycket. Nu ändrar sig regeringen om hans utnämning till landshövding i Stockholms län.

ANNONS
|

- Det handlar om förtroendefrågan, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

Thomas Bodström, tidigare justitieminister i en socialdemokratisk regering, utsågs till ny landshövding i slutet av augusti. Protesterna lät inte vänta på sig.

Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna var emot utnämningen eftersom Bodström tidigare varit styrelseledamot i Allra. Även anställda vid Pensionsmyndigheten reagerade mot att han utnämndes.

Men regeringen försvarade beslutet. Så sent som i onsdags svarade statsminister Stefan Löfven så här på TT:s fråga om det var överilat att utse Bodström:

ANNONS

- Nej, den bedömning som regeringskansliet gjorde var att det inte finns något hinder för att utse Thomas Bodström till landshövding.

Påverkar förtroendet

Men på lördagseftermiddagen kom ett pressmeddelande om att beslutet om utnämningen ska upphävas. Det görs formellt vid regeringssammanträdet på torsdag.

Orsaken är att Bodströms roll i Allra påverkar andra partiers och aktörers förtroende för honom.

- Vi har ju utifrån händelseutvecklingen de senaste veckorna suttit ner och analyserat läget. Det förtroende som behöver finnas för att en landshövding ska kunna göra ett bra jobb finns inte riktigt för Thomas Bodström, säger Ardalan Shekarabi.

Några nya graverande uppgifter angående Bodströms styrelsepost i Allra har enligt civilministern inte framkommit de senaste dagarna.

Thomas Bodström betonar att det är bristande förtroende från flera riksdagspartier som gör att han inte får landshövdingejobbet.

- Regeringen har stöttat mig hela tiden – statsministern, finansministern, civilministern och allihopa. Men om det är så att statens representant måste ha stöd av alla partier, ja, då blir det så här, säger han.

ANNONS

Enligt Bodström har regeringen inte haft några synpunkter på hans arbete i Allra. Själv anser han sig inte heller ha gjort några fel.

Extra utdelning

Thomas Bodström blev ledamot i Allras styrelse 2016 och lämnade i februari 2017. Tidigare i veckan blev det känt att han under sin tid som styrelseledamot var med och godkände en extra utdelning på 20 miljoner kronor till Allras ägare.

"Bra att regeringen backar om Bodström. Att utse någon som var indragen i Allraskandalen var fel från början", skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på Twitter.

TT
Fakta: Thomas Bodström

Född 1962.

Riksdagsledamot 2002–2010.

Justitieminister från oktober 2000 till förlustvalet 2006.

Advokat, deckarförfattare och även tidigare allsvensk fotbollsspelare.

Fakta: Allra-härvan

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen, som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder. I september 2013 bytte man namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepande klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt Pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna. Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Fredagen den 13 oktober 2017 häktades Allras vd Alexander Ernstberger misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Även Olle Marcusson, som var vd för Allras fondbolag i Luxemburg, häktades.

ANNONS