Anmälningarna till Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag fortsätter att öka. Arkivbild.
Anmälningarna till Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag fortsätter att öka. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Allt fler anmäler skador i vården

Allt fler patienter anmäler skador i vården. Och antalet skadeanmälningar väntas att öka kommande år.

ANNONS

Förra året anmäldes 17 900 skador i vården till Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (Löf). Anmälningar gällande sjukvård utgjorde den största andelen, 70 procent, medan distriktsvård och tandvård utgjorde 13 respektive 11 procent av anmälningarna.

Antalet anmälningar förra året var en ökning med 5,5 procent, jämfört med 2018. Löf tror att ökningen kommer att fortsätta även kommande år.

– Vi blir fler i Sverige, det bedrivs mer sjukvård och medvetenheten att man kan söka ersättning ökar, säger Pelle Gustafson, chefläkare på Löf.

Äldre befolkning

Att vi lever längre är också en del av förklaringen till den förväntade ökningen. Äldre personer är en grupp som använder mycket sjukvård, särskilt de som befinner sig i slutet av livet.

ANNONS

– Det är en klart skörare grupp patienter. En gammal person tål helt enkelt inte att det går snett, så som en ung person gör, säger Pelle Gustafson.

Operationer och de medicinska ingreppen blir dessutom allt mer komplexa.

– Samtidigt är risken att till exempel få en hjärtinfarkt hälften än vad den var för 30 år sedan. Och chansen att överleva om du väl får den är dubbelt så stor. Resultaten är bättre, men vi har fler inneboende risker i systemen.

Färre allvarliga skador

Drygt 610 miljoner kronor betalades ut i ersättning till patienter och efterlevande under 2019. I drygt 40 procent av ärendena beviljades patienten ersättning.

Utbetalningarna ökar dock inte i samma tak som anmälningarna. Varken i storlek eller i antal. Enligt Pelle Gustafson finns det inga belägg att grunderna för ersättning har förändrats. Löfs tolkning är att det beror på att de mest allvarliga skadorna blir färre, menar han.

– Där ser vi en tydlig trend att de sjunker. Om skadorna är av allvarligt slag, är det förutom lidande också där mest pengar går ut.

Jonas Grönvik/TT

Antalet anmälningar har ökat de senaste åren.

2019: 17892 anmälningar.

2018: 16909 anmälningar

2017: 16327 anmälningar

2016: 16035 anmälningar

2015: 15591 anmälningar

2014: 14564 anmälningar

2013: 13907 anmälningar

Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (Löf) är ett rikstäckande försäkringsbolag med uppdrag att utreda och lämna ersättning till patienter som drabbats av skador inom vård som finansieras av regioner.

Enligt patientskadelagen har alla patienter en försäkring som ger ersättning vid undvikbara skador som uppstår vid behandling.

Källa: Löf

ANNONS