Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förändringar i hjärnan ska i fortsättningen vara det främsta kriteriet på Alzheimers sjukdom. Arkivbild.

Alzheimer definieras på nytt sätt

Alzheimerforskare föreslår en genomgripande förändring när det gäller hur sjukdomen definieras. I första hand ska man hädanefter inrikta sig på kroppsliga förändringar, snarare än symptom som minnesstörningar.

Med de nya kriterierna, presenterade på tisdagen av två ledande amerikanska alzheimerorganisationer, får forskarna ett gemensamt språk när de beskriver sjukdomen, som karaktäriseras av mätbara förändringar i hjärnan. Därvidlag skiljer sig alzheimer från andra orsaker till demens.

- I det allmänna medvetandet är demens och alzheimer ofta samma sak, men så är inte fallet, säger forskaren Clifford Jack, en av dem som formulerat de nya kriterierna, publicerade i tidskriften Alzheimer's & Dementia.

Bättre testmöjligheter

Förändringarna överensstämmer med riktlinjer som annonserades tidigare i år av FDA och EMA, den amerikanska respektive europeiska motsvarigheten till Läkemedelsveket. Med de nya kriterierna tillåts läkemedelsbolagen testa olika preparat innan symptomen uppträder, vilket ökar möjligheterna att sätta in behandling innan sjukdomen förstört alltför många hjärnceller.

Försöken att ta fram alzheimermediciner har hittills varit föga framgångsrika. Nyligen misslyckades till exempel amerikanska läkemedelsjätten Merck. Konkurrenten Pfizer valde i januari att överge forskningsfältet.

Hade inte sjukdomen

De kliniska försöken har ofta stött på problem. Exempelvis visade det sig att upp till 30 procent av dem som prövat olika försöksmediciner inte hade de alzheimerrelaterade hjärnskador som läkemedlen var tänkta att angripa.

Enligt Clifford Jack innebär de nya kriterierna att alzheimer likställs med andra sjukdomar och tillstånd som diabetes och högt blodtryck. Det ger forskarna möjlighet att studera de bakomliggande förändringar som leder till att sjukdomen utvecklas.