Iva-avdelning på Östra Sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
Iva-avdelning på Östra Sjukhuset i Göteborg. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Andelen fullvaccinerade på iva ökar

En allt större andel av iva-patienterna är fullvaccinerade och ökningen syns tydligast bland personer över 60, rapporterar Dagens Nyheter. Siffrorna kan tyda på ett minskande vaccinskydd, enligt Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

De senaste månaderna har det synts en tydlig ökning i andelen fullvaccinerade patienter som vårdas på iva, visar statistik från intensivvårdsregistret som Dagens Nyheter tagit del av.

I september var 23 procent av iva-patienterna fullvaccinerade, medan andelen hittills i november är 43 procent. Siffrorna bör dock tolkas med viss försiktighet, då antalet patienter på iva är få, samtidigt som den totala andelen vaccinerade i samhället ökar.

Ökningen syns tydligast i åldersgruppen 60 år och uppåt. I den åldersgruppen har andelen fullvaccinerade på iva stigit från 20 procent i augusti, till 42 procent i september, 61 procent i oktober och hittills 76 procent i november.

ANNONS

Risken att behöva intensivvård är fortfarande betydligt större för den som är ovaccinerad, men siffrorna kan tyda på att vaccinets skydd minskar, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det kan finnas en tendens till att vaccineffekten börjar släppa främst bland de som är över 65. Det har man sett i flera länder. Någonstans vid sex månader börjar risken för allvarlig infektion försiktigt öka även för vaccinerade över 65 år. Det är därför vi nu rekommenderar att ge en tredje dos, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

ANNONS