Anders avvisades från akuten – hade metallbit i halsen

Anders Hahns semesterresa till Teneriffa blev inte riktigt som han tänkt sig. Under ett restaurangbesök gömde sig något vasst i maten och fastnade i hans hals. Efter flera fruktlösa läkarbesök sökte han akut på Östra sjukhuset men nekades röntgen. Det krävdes en resa till Dalarna för att bli ordentligt undersökt. Då hittades en 2,3 centimeter lång metallbit.
– Jag känner mig dåligt behandlad av Östra, säger Anders Hahn.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Söndagen den 21 november landade den forne göteborgaren Anders Hahn på Teneriffa för att, som han trodde, tillbringa en skön vecka med golf i solen och värmen. Dagen därpå besökte han en restaurang där han beställde in en klassiker – friterad bläckfisk och räkor.

Efter några tuggor kände han att något fastnade i halsen. Han sprang in på toaletten och försökte få ut det men hostade bara blod.

– Jag förstod genast att det var allvarligt, betalade notan och bad en taxichaufför köra mig till närmsta sjukhus, berättar Anders.

Den ödesdigra måltiden. Metallbiten som fastnade i Anders Hahns hals låg gömd i den friterade bläckfisken och räkorna.
Den ödesdigra måltiden. Metallbiten som fastnade i Anders Hahns hals låg gömd i den friterade bläckfisken och räkorna.

På det privata sjukhuset blev han undersökt utan att något hittades. Anders bad dem göra en röntgen, men nekades detta. Med smärtor i halsen åkte han tillbaka till hotellet och gjorde nästa dag ett nytt försök, den här gången på ett offentligt sjukhus.

ANNONS

– De skickade en remiss till ytterligare ett sjukhus i Santa Cruz, 80 kilometer bort. Där blev jag sövd och undersökt dagen därpå, men även den här gången hittades ingenting.

Anders bad än en gång om en röntgen, men fick nej. Det hade nu hunnit bli onsdag.

LÄS MER:Fick vänta sju månader på undersökning – visade sig vara cancer

– Jag hade starka smärtor, kunde inte äta och hade svårt att dricka och svälja, men i stället för att omboka biljetten bestämde jag mig för att pina mig igenom de sista dagarna med hjälp av smärtstillande fram till hemresan.

Söndagen den 28 november lyfte planet mot Göteborg. Anders, som numera bor i Vemdalen, checkade in på ett hotell och dagen därpå uppsökte han Östra sjukhusets akutmottagning. Trött, avmagrad och smärtpåverkad bad han än en gång om en röntgen.

– Läkarna tittade igenom de spanska sjukhusrapporterna där det fanns en teori om skaldjursallergi eller magsår. Därefter checkades så att andningsvägarna var fria, men jag nekades röntgen. De tyckte inte det var nödvändigt.

Anders surnade till, frågade var man kan göra en röntgen någonstans och fick ett svävande svar om att Sahlgrenska kanske kunde.

Bild från sjukhussängen. Det var den här metallbiten som hade fastnat i Anders Hahns hals efter att ha ätit friterad bläckfisk på restaurangen på Teneriffa.
Bild från sjukhussängen. Det var den här metallbiten som hade fastnat i Anders Hahns hals efter att ha ätit friterad bläckfisk på restaurangen på Teneriffa.

Nu kände han att det fick vara nog. Så han satte sig i bilen och började den 68 mil långa resan hem till Vemdalen, men stannade till i Mora där han uppsökte sjukhuset. De skickade honom i sin tur till Falu lasarett där han tisdagen den 30 november än en gång blev undersökt. Den här gången tyckte läkaren att en röntgen var på sin plats. Och mycket riktigt, en metallbit satt fast i Anders hals strax nedanför mandlarna. Den hade bäddats in i vävnaden, som hade svullnat runt metallbiten.

ANNONS

– Det var en 2,3 centimeter lång och 2 millimeter bred metallbit. Jag tror att den kanske kommer från något fiskeredskap, säger Anders.

Följande dag, den 1 december, blev han opererad. Tio dagar efter det första läkarbesöket och sex kilo lättare.

I dag mår Anders bra, halsen har läkt, men han känner sig illa behandlad av Östra sjukhuset. Han skrev därför ett mejl till dem men efter att ha väntat på svar i en vecka lessnade han och gjorde i stället en Ivo-anmälan. Då kom ett svarsmejl från Östra, de skulle höra av sig, något som ännu inte skett.

Anders Hahn är i dag väldigt tacksam och nöjd med behandlingen och vården på Mora och Falu lasarett, men känner sig mindre imponerad av Östras bemötande.

– Jag kände mig dåligt behandlad. Man litar ju ändå på att vården ska ta en på allvar.

Nu inväntar han en ursäkt.

Den krokiga metallbiten har han sparat. Den ligger nu i en liten glasburk och påminner om en misslyckad semester och en än mer krokig väg genom vården. Samtidigt känner sig Anders Hahn trots allt lyckligt lottad.

– Jag hade ändå tur. Det kunde ha gått mycket värre.

Sofia Ekdahl, verksamhetschef för medicin, geriatrik och akutmottagning Östra, lämnar en skriftlig mejlkommentar till ivo-anmälan: ”En intern utredning av ärendet är påbörjad och ännu inte avslutad. I övrigt kommenterar vi inte enskilda patientärenden.”

ANNONS

LÄS MER:Samuel, 13, inspirerades av Tiktok – gjorde hemmagjord kemisk bomb

LÄS MER:Barn svårt skadat efter vårdmiss

LÄS MER:Kvinna med lunginflammation fick fel vård – dog

ANNONS