Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

– Det faktum att du dödade honom är så tanklöst och fruktansvärt och oförlåtligt, säger John Bevington vars son var ett av dödsoffren vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Anhörig till Akilov: Min son hade hjälpt dig

Sorg, skräck, maktlöshet, ilska, förtvivlan. Känslorna var starka i Stockholms tingsrätt när anhöriga till dödsoffren berättade om sina upplevelser. Pappan till en av de mördade vände sig direkt till terroråtalade Rakhmat Akilov.

- Du gjorde vad du kände att du måste göra, vilket jag hatar. Om du hade träffat Crispin (den mördade sonen) hade han varit stödjande och hjälpsam. Han hade lyssnat på dina åsikter och försökt hjälpa dig att bättre komma in i det svenska samhället, sade Crispin Bevingtons pappa John Bevington med adress Akilov.

- Det faktum att du dödade honom är så tanklöst och fruktansvärt och oförlåtligt, fortsatte John Bevington om dådet på Drottninggatan den 7 april i fjol.

På begäran av den drabbades familj var Akilov visserligen inte i rättssalen, men han tog del av pappans budskap via länk i en sal intill.

John Bevington hade dessförinnan beskrivit hur Crispin Bevington, som var britt men bosatt i Sverige, hade en multikulturell uppväxt och var intresserad av andra människor oavsett deras tro, kultur eller hudfärg.

Själen rinner ur

På frågan om hur det kändes de första timmarna efter dådet, när han svävade i ovisshet om huruvida hans son och barnbarn levde, svarade John Bevington:

- Det är som om själen rinner ur en.

Dödsbeskedet beskriver han som något som han inte skulle önska någon.

- Det sägs att man lär sig att leva med det, men det kommer vi inte att göra.

41-årige Crispin "Chris" Bevingtons sista handling i livet var att rädda sin son undan Akilovs framrusande lastbil.

Kräver unikt skadestånd

Vittnesmålet är ett av flera hjärtskärande framträdanden i domstolen på torsdagen, den kanske mörkaste av alla hittills i rättegången. Även Crispin Bevingtons mor Pamela och systern Natasha Green lämnade skakande vittnesmål. I tre dagar berättar nu de efterlevande till dödsoffren om sina upplevelser och skadeståndskrav. Först ut var två vuxna söner till en kvinna som dödades, som inför Akilov beskrev hur detta kullkastat deras liv.

En av dem förklarade hur mammans död ständigt gör sig påmind – genom medierapporteringen, i konversationer med bekanta, i vardagen över huvud taget.

- Jag kan inte se en lastbil utan att associera till morsan, sade han.

De anhöriga väntas yrka på 150 000 kronor var för sveda och värk, men också på ett lika stort belopp för kränkning. Kränkningsersättning utgår i regel inte till anhöriga till mordoffer, men i detta fall yrkar de på att terroristbrottet hade som syfte att kränka även de närstående.

Akilov bestrider

Akilovs försvar bestrider den typen av yrkande och anser sig följa praxis. Flera anhörigas syskon anser också att de har rätt till ersättning med motiveringen att de hade en "särskilt närstående relation". Därför beskrevs hur syskonen Bevington ständigt umgåtts och är varandras barns gudföräldrar.

Vanligtvis är det bara maka/make, föräldrar och barn som anses berättigade till skadestånd. Även detta bestrider försvaret, med hänvisning till praxis. Försvarsadvokat Johan Eriksson sade att syskon måste bo ihop för att betraktas som särskilt närstående, enligt svensk rätt.

- Det är inget som har att göra med Akilovs inställning, sade han.

Eriksson sade också att ersättningsnivåer till brottsoffer i Sverige är "skamligt låga".