Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, vill se över möjligheten att frysa anslag till forskare och forskningsledare som utreds för övergrepp. Arkivbild.
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, vill se över möjligheten att frysa anslag till forskare och forskningsledare som utreds för övergrepp. Arkivbild.

Anslag kan stoppas till kränkande forskare

Efter akademikernas Metoo-upprop vill ansvariga ministern se över möjligheten att stoppa forskningsanslag till personer som utreds för övergrepp.

ANNONS
|

2400 kvinnliga akademiker har skrivit på ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp inom universitetsvärlden och kräver förändring. Under hashtaggen #akademiuppropet vittnar flera kvinnor om hur de anmält förövare och berättat om händelser för sina chefer utan att någonting förändrats.

- Jag känner mig arg för att det är så vanligt förekommande och att det varit det under så lång tid. De vittnesmål vi nu fått ta del av är förskräckande, säger Helene Hellmark Knutsson.

ANNONS

Värre drabbade

På fredagen träffade Hellmark Knutsson cheferna för Universitetskanslerämbetet (UKÄ), Universitets- och högskolerådet (UHR) och Vetenskapsrådet som hon kallade till mötet redan i slutet av oktober, då Metoo-rörelsen tog fart.

- Akademikernas Metoo-upprop bekräftar den bild vi redan hade av att det förekommer kränkningar och övergrepp inom universitetsvärlden. Kanske är de också värre drabbade eftersom det finns så många beroendeställningar mellan exempelvis studenter och lärare och doktorander och handledare, säger Hellmark Knutsson.

Frysa anslag

Hon vill nu se över möjligheten att frysa forskningsanslag till forskare och forskningsledare som utreds för övergrepp eller trakasserier.

- Det är att likställa med vad som händer vid forskningsfusk då man kan få anslag frysta. Vi behöver titta på vilka möjligheter man har att informera finansiärer om att det pågår en utredning, som man gör vid misstanke om forskningsfusk, och om det finns möjligheter att göra det på ett rättssäkert sätt som följer lagen även i de här fallen.

ANNONS

Under mötet med myndighetscheferna diskuterades även andra åtgärder som behöver vidtas för att förebygga övergrepp och kränkningar inom universitetsvärlden.

- Vi måste säkerställa att vi har goda rutiner för att förebygga och utreda men också se vad vi kan göra för att öka anmälningsbenägenheten.

TT
Fakta: Metoo

I början av oktober briserar Weinsteinskandalen i USA och hashtaggen #metoo tar fart på Twitter.

Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här.

I Sverige växer metoo-kampanjen snabbt och kvinnor inom en rad branscher vittnar om övergrepp och trakasserier. Till exempel inom rättsväsendet, politiken, musikbranschen, film- och teatervärlden.

Samtidigt fortsätter fler branscher att samla nya upprop, några av dem är dansare, restaurangbranschen, socialarbetare och lärare.

Fakta: Här är en del av alla upprop

Metoo-kampanjen samlar fler och fler branscher i Sverige – här är listan:

#tystnadtagning

576 skådespelare, såsom Sofia Helin, Lena Endre och Marika Lagercrantz, riktade i ett öppet brev skarp kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag och teaterchefer. I brevet finns flera berättelser om maktmissbruk, kränkningar och sexuella trakasserier inom film och tv-branschen.

#visjungerut

653 sångare gick samman i ett gemensamt upprop mot sexismen i opera- och konsertmiljön. Kvinnorna vittnar om våldtäktsförsök och grov sexistisk jargong. Kungliga Operans vd Birgitta Svendén sätter sitt namn på listan.

#medvilkenrätt

4 445 kvinnliga jurister berättar om övergrepp och diskriminering inom rättsväsendet. Artikeln, full av självupplevda vittnesmål av övergrepp och utnyttjanden, skakar om branschen.

#närmusikentystnar

1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter. På listan till uppropet samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

#imaktenskorridorer

1 300 kvinnor inom svensk politik, däribland Birgitta Ohlsson (L) och Rosanna Dinamarca (V), gick ut i ett gemensamt upprop mot sexism och sexuella trakasserier, stödda av hundratals vittnesmål samlade i en Facebookgrupp.

#teknisktfel

1 139 kvinnor i teknikbranschen har skrivit under ett upprop mot sexuella trakasserier inom deras bransch. Kvinnorna vittnar om en sexistisk kultur som normaliserats och en tystnadskultur där drabbade kvinnors röster inte hörs.

#inteförhandlingsbart

De svenska facken har också anslutit sig till metoo-initiativet. 1 501 kvinnor från hela fackföreningsrörelsen har undertecknat.

#deadline

4 084 journalister skriver i uppropet #deadline att de har fått nog av övergrepp och sexism på redaktionerna. Utsattheten kan ofta kopplas till otrygga anställningar.

#tystiklassen

1 700 elever vittnar om sexism och övergrepp från grundskolan till gymnasiet.

#timeout

2 290 kvinnor inom svensk idrott – aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar – har skrivit under idrottens upprop mot sexism. Anja Pärson är en av dem. Friidrottsstjärnan Moa Hjelmer går ut och berättar att hon har blivit våldtagen av en kollega för sex år sedan.

#vardeljus

Över tusen kvinnor inom Svenska kyrkan har ställt sig bakom uppropet mot sexism och övergrepp.

#akademiuppropet

2400 kvinnliga akademiker har skrivit på ett upprop mot sexuella trakasserier och rena övergrepp inom universitetsvärlden. Flera kvinnor vittnar under hashtagen #akademiuppropet om att de anmält förövare och berättat om händelser för sina chefer utan att någonting förändrats. Förändring måste ske, skriver kvinnorna.

ANNONS