Antal bilar som står registrerade på så kallade bilmålvakter minskar för första gången visar statistik från transportstyrelsen. Arkivbild.
Antal bilar som står registrerade på så kallade bilmålvakter minskar för första gången visar statistik från transportstyrelsen. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Antalet bilar ägda av bilmålvakter minskar

ANNONS

Antal bilar som står registrerade på så kallade bilmålvakter minskar för första gången, visar statistik från Transportstyrelsen.

– Glädjande nog ser vi nu en liten ändring och att det går åt rätt håll, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen till P4 Göteborg.

En av orsakerna är att Transportstyrelsen tillsammans med flera kommuner tagit fram en teknisk lösning som gör att parkeringsvakter får en signal i sin handdator när de kollar en bil som är registrerad på en bilmålvakt. Det har lett till att antalet bortforslade bilar ökat.

I januari i år ägdes drygt 60 000 bilar av bilmålvakter i landet. Det är en minskning med drygt 700 jämfört med samma period 2018. En bilmålvakt är enligt Transportstyrelsen en person som äger fler än 100 bilar och som yrkesmässigt inte handlar med fordon. I Sverige finns det omkring 190 bilmålvakter.

ANNONS
ANNONS