Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skador efter en explosion vid ingången till ett flerfamiljshus i Malmö förra sommaren. En person på kommunens stödboende kopplades till dådet, men dömdes inte. Arkivbild.

Använde stödboende för kriminell verksamhet

Malmö stad har betalat 70 miljoner kronor till ett företag som driver stödboenden för kriminella som vill byta bana. I en granskning som SVT gjort visar det sig att den kriminella verksamheten fortsatt i boendena.

Personer från samma gäng har placerats i samma lägenhet och där fortsatt att begå brott, visar en granskning som SVT Nyheter Skåne gjort.

Polisen har hittat kokain och kraftiga fyrverkeripjäser i lägenheterna, som kommunen betalat uppemot 1 800 kronor per person och dygn för. Runt 30 personer åt gången är placerade hos företaget och Malmö stad är deras största kund.

Socialtjänsten i Malmö säger att som krav för att placeras i ett stödboende ska man sluta med brott och narkotika. Men de tillägger att de gör en bedömning i varje enskilt fall.

Måste finnas tydliga krav

Granskningen visar att flera av de män som placerats i boende fortsätter med sin brottslighet. Efter ett sprängdåd i ett bostadshus i Malmö 2017 gjorde polisen husrannsakan i ett stödboende och hittade tre kraftiga fyrverkeripjäser av samma typ som orsakat explosionen.

I närheten av brottsplatsen hittade polisen också en sprängladdning med fingeravtryck från en person som bodde på stödboendet, men han dömdes inte för att ha orsakat explosionen.

- Den information som framkommit är väldigt allvarlig och jag tycker att det är viktigt att vi gör en ordentlig granskning kring detta och utifrån det tar fram nya rutiner. Samhället investerar väldigt mycket pengar och då måste det finnas tydliga krav kring vad man förväntar sig av de här människorna, säger Sedat Arif (S), kommunalråd i arbetsmarknad- och socialnämnden i Malmö.

Dödshotade grannarna

SVT Nyheter lyfter fram fler exempel. En av de boende dödshotar sina grannar under tiden på stödboendet. Han åker även fast flera gånger för att han kör narkotikapåverkad och utan körkort.

Polisen hittar en annan av de boendes fingeravtryck på en pistol efter en skottlossning i Malmö.

En annan döms till fem månaders fängelse för mordförsök efter att ha försökt skjuta ihjäl sin kusin utanför ett gatukök. Detta två månader efter att han placerats på boendet.

Hos flera av de boende hittar man olika typer av narkotika i lägenheterna.

Nationellt avhopparprogram

- Jag tror att man måste ha tydliga rutiner och när situationer uppstår måste det få konsekvenser. Det ska finnas personal som har koll på dem. Det är en jättestor investering för kommunerna, så vi måste följa upp hur det går med ungdomarnas utveckling, säger Sedat Arif.

Kommunen ska efter SVT-granskningen göra en egen undersökning av de stödboenden företaget driver. De vill även se ett nationellt avhopparprogram.