Arrangörer polisanmäls efter smitta på tantrafestival

Efter att över hundra personer smittats med covid-19 på en tantrafestival i Molkom i Karlstads kommun har två polisanmälningar gjorts mot arrangörerna, detta rapporterar Aftonbladet.
– Vi har fått in två anmälningar än så länge, en av dem har lagts ned då rubriceringen är densamma, säger förundersökningsledare Fabian Wallerström, till tidningen.

ANNONS
|

Det är två privatpersoner som polisanmält Ängsbacka kursgård, som stod bakom den nu omtalade tantrafestivalen, där över hundra personer smittades med covid-19.

Polis har nu till uppgift att utreda om arrangörerna gjort sig skyldiga till framkallande av fara för andra. En av polisanmälningarna har lagts ner, då bägge som kommit in gäller samma sak.

– Bedömningen vi får göra är om det har varit ett oaktsamt beteende. För att det ska vara framkallande av fara för annan måste vi reda ut om man når upp till en så pass grov oaktsamhet som krävs, säger Fabian Wallerström till Aftonbladet.

ANNONS

En anmälan gjord av stockholmare

Kritiken mot festivalen blev massiv efter utbrottet, och efter den ökade smittspridningen införde Norge karantänskrav mot regionen.

Nya Wermlands-Tidningen skriver att en av anmälningarna gjorts av en person som inte bor i Värmland, utan i Stockholm. Polisanmälan gjordes efter att anmälaren läst om händelsen i tidningarna.

– Det har blivit ett väldigt stort intresse. Jag förstår att det är många som berörs i och med att det pågår en pandemi, säger Fabian Wallerström till Aftonbladet.

Efter händelsen skapade Daniel Schützer (S), kommunalrådet i Årjäng, rubriker. Då han i ovanligt hårda ordalag kritiserade festivalen i ett inlägg på Facebook: ”Ett gäng anti-vaxxare har knullat runt”.

ANNONS