Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas vaccin används i Marocko. Det rekommenderas nu att även godkännas i EU. Bild: Mosa'ab Elshamy
Astra Zenecas vaccin används i Marocko. Det rekommenderas nu att även godkännas i EU. Bild: Mosa'ab Elshamy

Astra Zenecas vaccin godkänns

Astra Zenecas vaccin godkänns för alla över 18 år, uppger Europeiska läkemedelsmyndigheten. Det går emot tidigare uppgifter om att vaccinet inte skulle godkännas för personer över 65 år.

”Europeiska läkemedelsmyndigheten har rekommenderat ett villkorat godkännande för Astra Zenecas vaccin mot covid-19 till folk som är 18 år och äldre”, skriver Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i ett pressmeddelande.

Astra Zenecas vaccin är det tredje att godkännas av EMA, efter att vaccinkandidaterna från Pfizer/Biontech och Moderna godkändes i december respektive tidigare i januari.

– Inget av vaccinen är perfekt och inget av dem har de egenskaper som tillåter oss att fortsätta som vanligt till hundra procent. Inget av dem är en magisk trollstav men tillsammans erbjuder de verktyg och alternativ för att förhindra olika delar av sjukdomen, säger Emer Cooke, chef för EMA.

Tyskland rekommenderar inte vaccinet till äldre

Den senaste tiden har det dock varit oklart ifall vaccinet skulle godkännas för alla över 18 år. Bakgrunden är oklarheter kring hur väl vaccinet fungerar för äldre och bristen på forskningsdata om vaccinets effektivitet på de över 65 år.

Tyskland rekommenderar att vaccinet endast ges till personer under 65 år, och har förväntat sig att EU har en liknande hållning i frågan.

– Vi förväntar oss inte ett godkännande utan förbehåll, säger hälsoministern Jens Spahn enligt nyhetsbyrån AFP.

Oklart kring skydd mot mutationer

Nu väntas även ett slutgiltigt godkännande från EU-kommissionen som fattar det formella beslutet.

– Rekommendationen att godkänna Astra Zenecas vaccin baseras på data som visar att vacciner skyddar mot covid-19, data vars säkerhet har fastställs på ett betryggande sätt, säger Emer Cooke.

Hon poängterar att Europeiska läkemedelsmyndighetens arbete med vaccinen inte är över.

– Vi kommer att följa vaccinens säkerhet och effektivitet väldigt noga medan de skickas ut till medlemsstaterna, säger hon.

Huruvida de tre godkända vaccinen ger skydd mot de olika mutationerna av coronaviruset kan hon dock inte svara på i nuläget.

– Vi följer varianterna av viruset som har upptäckts på olika platser i världen och om det påverkar vaccinens effektivitet. Vi har ingen data på huruvida vaccinet skyddar mot de nya varianterna, men vi har bett Astra Zeneca att undersöka detta liksom vi har gjort med de andra vaccinen.