Statsepidemiolog Anders Tegnell öppnar för att Astra Zenecas vaccin kan komma att stoppas för alla under 55 år.
Statsepidemiolog Anders Tegnell öppnar för att Astra Zenecas vaccin kan komma att stoppas för alla under 55 år. Bild: NILS PETTER NILSSON

Astra Zenecas vaccin kan stoppas för alla under 55

Om misstankarna angående de allvarliga biverkningarna för Astra Zenecas vaccin kvarstår när den Europeiska läkemedelsmyndigheten kommer med ett nytt utlåtande nästa vecka kan Sverige komma att stoppa vaccinet för alla personer under 55 år. Det säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har under några veckors tid arbetat intensivt för att undersöka möjliga kopplingar mellan Astra Zenecas coronavaccin och de allvarliga biverkningarna med blodproppar och låga halter blodplättar som rapporterats från flera länder, däribland Sverige.

Vaccinet pausades den 16 mars i Sverige men förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att man åter tillåter vaccinering med Astra Zenecas vaccin för personer äldre än 65. Nu kan den åldersgränsen komma att sänkas. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Andra vaccin kan ges

Men först ska EMA komma med ett nytt utlåtande i nästa vecka. Kvarstår misstankarna kan det hända att personer yngre än 55 år inte kommer att få Astra Zenecas vaccin.

ANNONS

– Om signalen kvarstår kanske man ska ge andra typer av vaccin till den åldersgruppen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

De nordiska länderna har gjort olika vägval när det gäller Astra Zenecas vaccin. Medan Norge och Danmark har ett fortsatt stopp har Sverige, Finland och Island valt att ge det till äldre. Enligt Anders Tegnell har det att göra med vilket smittryck man har i samhället och antalet fall med allvarliga biverkningar.

Risken för äldre att drabbas av biverkningarna är väldigt små, samtidigt är risken för att smittas väldigt hög. Något som förklarar Sveriges vägval, enligt Anders Tegnell.

LÄS MER:Stopp för EU-export av Astra Zenecas vaccin

ANNONS