Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild.
Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj i en ort i Eslövs kommun. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Åtta års fängelse kvarstår i ättiksfallet

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv döms till åtta års fängelse även av hovrätten. Samtidigt höjer hovrätten skadeståndet till flickan från 955 000 kronor till 1,4 miljoner kronor.

ANNONS

– Det har varit ett ovanligt och ganska komplicerat fall, säger hovrättsrådet Lars Lindblad till TT.

Vid höjningen av skadeståndet har rätten tagit hänsyn till invaliditetsgraden – vad det innebär att inte ha någon magsäck, berättar han.

Flickan var sex år gammal då hon kom in till barnakuten i Lund med en livshotande ättiksförgiftning på julaftons morgon 2022. Hon var mager och kraftigt nedkyld.

Alternativ förklaring utesluten

Nu döms föräldrarna återigen för att ha sett till att hon fick i sig den livsfarliga mängden ättika.

– Hovrätten har resonerat på samma sätt som tingsrätten, att det är uteslutet att det har gått till på något annat sätt än att det var föräldrarna som såg till att hon fick i sig ättika, säger Lars Lindblad.

ANNONS

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten också att föräldrarna är ansvariga för att ha utsatt henne för långvarig nedkylning.

Tingsrätten kom fram till att flickans låga kroppstemperatur när hon kom till sjukhuset, 33,9 grader, kan ha varit en direkt följd av ättiksförgiftningen. Men det är inte enda orsaken, enligt hovrätten. Det beror också på att hon under en längre tid suttit fastspänd i en bilbarnstol, utan kläder.

Åklagare Ingrid Jigin hade velat få föräldrarna dömda också för att ha utsatt flickan för svält. Det påverkar inte brottsrubricering eller straff, men även hovrätten stannar vid bedömningen att hon utsatts för undernäring, inte svält.

"Synnerlig hänsynslöshet"

Det som föräldrarna gjort mot sin dotter när de fått i henne ättika har präglats av synnerlig hänsynslöshet, skriver hovrätten i domen.

Det har orsakat henne synnerligt lidande, varit livshotande och medfört att hon orsakats en bestående, allvarlig kroppsskada.

Föräldrarna döms för synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande. De har också gjort sig skyldiga till grov misshandel och två fall av misshandel.

Föräldrarna nekar till brott. Åklagaren hade velat se ett skärpt straff i hovrätten.

'Det är uteslutet att det har gått till på något annat sätt än att det var föräldrarna som såg till att hon fick i sig ättikan', säger Lars Lindblad, som varit rättens ordförande.
"Det är uteslutet att det har gått till på något annat sätt än att det var föräldrarna som såg till att hon fick i sig ättikan", säger Lars Lindblad, som varit rättens ordförande. Bild: Andreas Hillergren/TT
ANNONS