Cissi Wallin i tingsrätten. Nu har Svea hovrätt kommit med sin dom i det uppmärksammade förtalsmålet. Arkivbild.
Cissi Wallin i tingsrätten. Nu har Svea hovrätt kommit med sin dom i det uppmärksammade förtalsmålet. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Även hovrätten fäller Wallin för grovt förtal

Skribenten och debattören Cissi Wallin fälls även av Svea hovrätt för grovt förtal. Detta sedan hon på sociala medier pekat ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande skriver Svea hovrätt att den i huvudsak gör samma bedömningar som tingsrätten. Hovrätten anser att det varit fråga om förtalsgrundande uppgifter i inläggen på sociala medier och att det inte var försvarligt att lämna uppgifterna. Utifrån det beslutar hovrätten att döma Cissi Wallin för grovt förtal och går inte vidare med att pröva om uppgifterna som lämnades var sanna.

Däremot ändras påföljden. I tingsrätten dömdes Wallin till villkorlig dom och 100 dagsböter. Nu sänks antalet dagsböter till 30. Hovrätten har även beslutat att Wallin ska betala ett högre skadeståndsbelopp till Fredrik Virtanen, totalt 110 000 kronor.

ANNONS

Pekade på maktposition

Inläggen där Cissi Wallin anklagade Fredrik Virtanen för att 2006 ha drogat och våldtagit henne lades ut under Metoohösten 2017. Händelsen hade tidigare utretts av polis men ärendet lades ned. Virtanen har hela tiden förnekat anklagelserna, och anmälde Cissi Wallin för förtal.

Åklagare beslutade att åtala Wallin, och 2019 dömdes hon till dagsböter och villkorlig dom. Rätten beslutade även att hon skulle betala 90 000 kronor i skadestånd till Virtanen. Domen överklagades av bägge parter.

Cissi Wallins försvar har gått ut på att utpekandet var motiverat då det skedde i en Metoo-kontext och att publiceringen kan anses vara försvarlig sett till Virtanens maktposition som namnkunnig skribent på Aftonbladet.

"Långt bak i tiden"

Svea hovrätt gör alltså en annan bedömning:

"Hovrätten har vid försvarlighetsprövningen gjort en helhetsbedömning av omständigheterna och har då bl.a. beaktat att kvinnan skulle ha kunnat redogöra för det övergrepp hon menar att hon utsatts för och på så sätt delta i metoo-debatten, utan att peka ut journalisten" kommenterar rättens ordförande Ragnar Palmkvist domen och fortsätter:

"Dessutom har de påstådda händelserna legat så långt bak i tiden att även om journalisten haft en ställning som i någon mån motiverat en mer närgången granskning av hans handlande, har det inte varit försvarligt att sprida uppgifterna på det sätt som gjorts".

ANNONS

Cissi Wallin har tidigare även åtalats för tryckfrihetsbrott då justitiekansler Mari Heidenborg ansåg att Wallin i den självbiografiska boken "Allt som var mitt – historien som inte får berättas" gjorde sig skyldig till grovt förtal. I mars i år valde en tryckfrihetsjury att fria Wallin.

ANNONS