Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke bar kvällens vackraste klänning, enligt stilexpert.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke bar kvällens vackraste klänning, enligt stilexpert.

Bah Kuhnke symboliserade smältande isar

När Nobelpriset delades ut i Konserthuset i Stockholm var det statsrådet Alice Bah Kuhnke som stod för den vackraste kreationen, tätt följd av kronprinessan Victorias isblåa klänning. Ett mästerverk, konstaterar stilexperten Katarina Althin.

ANNONS
|

Av politikerna var det bara en som stod ut och det var Alice Bah Kuhnke. De andra var bara bleka kopior, säger Althin. Klänningen visar även på hennes fingertoppkänsla när det kommer till både mode och miljö.

- Hon gör ett politiskt statement. Precis som de smältande isarna ändrar hennes klänning form. Man börjar genast titta på det glansiga tyget som hon själv berättar ska symbolisera isberget. Det är ju en riktig snackis.

ANNONS

Passformen är perfekt och de vikta ärmarna i papp signerat designern Bea Szenfeld gör att klänningen får högsta betyg, enligt Katarina Althin.

Drottninglik

Även kronprinsessan Victoria kammar hem fullpott för sin isblåa klänning.

- Det är ett plisserat mästerverk. Den är fantastiskt vacker och spännande och intressant att titta på. Den höga halsen och den markerade midjan gör att hon ser mer och mer ut som en drottning. Samtidigt passar hon egentligen bättre i starkare färger, så i år är färgen lite för svag.

Vattendelare

Sara Danius, Akademiens ständiga sekreterare, är alltid någon att hålla ögonen öppna på. Även i år är hennes klänning extra allt, anser Katarina Althin som tror att den kommer att bli en vattendelare. En klänning med puffärmar, mönster och cape för tankarna till Cruella de Vil och Scarlett O’Hara som designduo. Antingen kommer man älska den eller hata den.

Centerledaren Annie Lööf och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin gör däremot inte ett starkt intryck på stilexperten. Bägge klänningarna ger ett slätstruket och blekt intryck.

- Det är ett år när de bara försvinner, de blir panelhönor i stället, säger Althin.

ANNONS
TT
ANNONS