Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson talar under en digital pressträff om coronarestriktioner. Bild: Stefan Jerrevång/TT
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson talar under en digital pressträff om coronarestriktioner. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Barn från 12 år erbjuds vaccin efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Samtidigt tar Folkhälsomyndigheten bort rekommendationen att hålla avstånd – men bara för dubbelvaccinerade.

Barn från 12 år kommer att erbjudas vaccin efter höstlovet. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff med bland andra Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Det är bara genom vaccinen som vi kommer att komma tillbaka till en mer normal tillvaro. Därför vill jag vända mig direkt till dig som tvekar eller inte tagit vaccinet: boka en tid i dag, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven kallar vaccinkampanjen i Sverige en "enorm framgång", och visar på tillit till myndigheter och samhället.

Över 73 procent från 16 år och uppåt är dubbelvaccinerade.

– Men skillnaderna mellan olika grupper i samhället är för stora. Yngre personer, personer med lägre inkomst och utrikes födda har inte vaccinerat sig i samma utsträckning som andra har gjort.

Fullvaccinerade rekommenderas efter 29 september inte längre att hålla avstånd. Men ovaccinerade kommer fortsatt att rekommenderas att hålla avstånd och undvika större folksamlingar.

– Samtidigt införs nya allmänna råd för vuxna över 18 år som av olika skäl valt att inte vaccinera sig. De ska tänka på att hålla avstånd. De har en högre risk för att smittas och föra smittan vidare, säger Johan Carlson.

– I praktiken innebär de att de inte ska gå på större evenemang och att det är olämpligt att gå ut och dansa eller gå på barer. De ska också undvika att träffas i större grupper privat, fortsätter han.

På pressträffen deltar också utbildningsminister Anna Ekström (S).