Göteborgs tingsrätt. Arkivbild.
Göteborgs tingsrätt. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Barnflickor arbetade dygnet runt – krögarpar döms

Kvinnorna jobbade natt och dag som barnflickor, och sov i kameraövervakade rum tillsammans med barnen.
Nu döms deras arbetsgivare, en västsvensk näringslivsprofil och hans fru, för bland annat människoexploatering respektive medhjälp till människoexploatering.

ANNONS
|

På pappret var en av kvinnorna anställd i en restaurang som familjen äger. I själva verket jobbade hon, för en bråkdel av lönen, som barnflicka i drygt två år. Dygnet runt, sju dagar i veckan med ytterst få lediga dagar.

I april 2022 anställdes ytterligare en kvinna som barnflicka. I lön fick de 6 000 respektive 4 500 kronor i månaden – trots att det i kontrakten som skickats in till myndigheter angavs högre summor.

"Det här kontraktet är bara enligt reglerna för au-pairer, för att få dig hit. Men du vet redan att kontraktet mellan oss gäller jobb 24/7", skrev mamman i familjen i ett sms till en av kvinnorna, enligt förundersökningen.

ANNONS

Hotades med skadestånd

Kvinnan fick också höra att hennes kontrakt gällde i tre år – och hon hotades med skadestånd på 20 000 kronor om hon försökte säga upp sig i förtid.

Barnflickorna, som båda kommer från Filippinerna, uppmanades även att tjuvåka spårvagn när de var ute på ärenden med barnen eftersom familjen inte ville stå för biljettkostnaden.

Situationen uppdagades i april 2022 när den nyanställda kvinnan fick andningssvårigheter så att hon inte kunde jobba, och då vände sig till polisen.

"Helt oacceptabelt"

Det gifta paret åtalades båda två för människoexploatering, brott mot utlänningslagen och folkbokföringsbrott. Enligt tingsrätten i Göteborg var arbetsvillkoren "uppenbart orimliga".

"Vi har bedömt att målsägandena har berövats rätten till ett normalt privatliv under den tid som de arbetat i familjen. Att behöva arbeta på dessa villkor är helt oacceptabelt", säger rättens ordförande, rådmannen Johan Wilhelmsson i en kommentar.

Den västsvenska näringslivsprofilen dömdes på torsdagen till villkorlig dom för medhjälp till människoexploatering, folkbokföringsbrott samt brott mot utlänningslagen.

Hans fru dömdes i sin tur för människoexploatering, folkbokföringsbrott samt brott mot utlänningslagen. Även hon ska avtjäna en villkorlig dom samt samhällstjänst. Båda ska också betala skadestånd till barnflickorna.

ANNONS