Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den 29-årige läkaren i rätten, vid huvudförhandlingens första dag.

Barnläkaren undersökte "som i Spanien"

Barn som sökte vård för exempelvis huvud- eller öronvärk fick också underliven "kontrollerade" – undersökningar som inte var medicinskt motiverade enligt åklagaren. Den 29-årige läkaren, som står inför rätta för sexualbrott mot 52 barn, hävdar att han bara gjorde noggranna helkroppsundersökningar.

- Du ska alltid undersöka barn från huvudet till fötterna – oavsett vad symptomen kommer ifrån. Det är för att det visat sig att ett barn inte berättar symptomen som en vuxen kan göra, förklarade läkaren när han hördes i rätten.

Det tog en stund för alla att komma på plats under förhandlingens första dag – fyra bänkrader med sex platser vardera krävs för att alla målsägarbiträden ska rymmas i salen i Stockholms tingsrätt. Det är nämligen ett stort mål som kommer att pågå här, ända fram till jul, med totalt 70 offer. Av dem är 52 barn, i åldrarna två till tolv. I alla fall utom ett rör det sig om flickor.

Dessa har enligt åtalet utsatts för bland annat grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp, utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott av den 29-årige läkaren.

Gav sitt nummer

Brotten ska enligt åklagaren ha begåtts när mannen tjänstgjort på olika vårdinrättningar runt om i landet, samt via den digitala läkartjänsten Kry. Mannen har tittat på och rört vid barnens underliv, trots att detta inte var medicinskt motiverat, hävdar åklagaren. I vissa fall har han även penetrerat barnens underliv eller anus.

Föräldrar har alltid varit med vid undersökningstillfällena, och en del har reagerat på mannens bemötande, säger åklagaren Ann Lidén i rätten.

- Flera av föräldrarna har också reagerat på att han har delat ut sitt privata mobilnummer, och velat vara tillgänglig dygnet runt, säger hon.

Läkaren misstänks också för sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot 18 vuxna – föräldrar till de barn som sökt vård via appen Kry och som läkaren förmått filma barnens underliv vid undersökningarna.

Ville vara noggrann

Läkaren nekar till brott. 29-åringen hävdar alltså att undersökningarna visst varit medicinskt motiverade – han har velat genomföra "gedigna helkroppsundersökningar" och då ingår en kontroll av underlivet.

Det är enligt försvaret vanligare att läkare gör den här typen av undersökningar i mannens hemland Spanien än i Sverige, vilket mannen insett först efteråt. Läkaren har också varit noggrann med att få okej av barn och vårdnadshavare inför varje handling, poängterar hans advokat Sabina Böö. Flera av barnen och föräldrarna som ingår i åtalet har heller inte upplevt sig som utsatta för brott, enligt henne.

- Jag har aldrig undersökt ett barn om jag fått ett nej från både barn och föräldrar, sade mannen.

En svensk barnläkare och specialist på barnmedicin som vittnade gav dock besked när hon fick frågan om det ingår underlivskontroll vid en rutinundersökning:

- Nej, svarade hon bestämt och redogjorde sedan för hur man endast på nyfödda och småbarn på BVC, vid symptom som rör detta område på kroppen, eller vid mycket sällsynta sjukdomsfall, brukar undersöka underlivet.