Curevacs vaccin lär inte komma förrän i slutet av juni som tidigast, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström. Arkivbild.
Curevacs vaccin lär inte komma förrän i slutet av juni som tidigast, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström. Arkivbild. Bild: Sebastian Gollnow/AP/TT

Bergström: Inget tyskt vaccin förrän i sommar

Tre nya coronavaccin väntar på att få grönt ljus av EU. Förhoppningen var att tyska Curevac skulle lanseras redan i april – men så blir det inte, rapporterar DN.

ANNONS

Tyska Curevac, amerikanska Novavax och ryska Sputnik V. Det är de tre vaccin som just nu granskas av EMA, EU:s läkemedelsmyndighet, och ännu inte har godkänts.

Curevacs vaccin skulle ha varit först ut, men enligt Richard Bergström lär det dröja fram till åtminstone slutet av juni innan vaccinet eventuellt kan lanseras.

– De har helt klart dragits med förseningar, vad som är den största orsaken till det är lite oklart. Just nu pågår fas 3 studierna, säger Richard Bergström till DN.

EU har redan tecknat avtal om 225 miljoner doser av Curevacs vaccin och av det ska Sverige få ungefär 3,5 miljoner doser under 2021.

ANNONS

Medan Curevacs vaccin är ett så kallat mRNA-vaccin likt Pfizer-Biontechs och Modernas vaccin är Sputnik V ett vektorvaccin – likt Astra Zenecas och Janssens.

– Ännu återstår att se om de allvarliga biverkningarna som varit är en klasseffekt, skulle det visa sig att så är fallet kanske inte Sputnik blir aktuellt, säger Bergström.

Sputnik V kan som tidigast komma till Sverige i juni, om det godkänns, enligt Bergström. Novavax har haft problem med produktionen och hoppas på att få sitt vaccin godkänt åtminstone i USA i maj.

ANNONS