Explosionen skedde utanför polisens lokaler i centrala Malmö. Avspärrningarna har plockats bort och nationella bomskyddet är klara på platsen. Bilder från övervakningskameror har säkrats och en it-forensiker ska under dagen säkerställa kvaliteten.
- Med utgångspunkt från dem så säger vi att utredningsläget är gott, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid polisen region Syd, till TT.
Vad den misstänkta har sagt i förhör eller exakt vad bilderna visar vill inte Westford kommentera. Utredningsarbetet är fortfarande i ett tidigt skede och mycket kan komma att ändras. Mannen förhörs under eftermiddagen tillsammans med sin försvarsadvokat och är inte obekant för polisen.
- Han är känd av oss sen tidigare, det vill säga att han finns i våra register, säger Westford, som inte vill säga för vad.
Inga fler misstänkta
Den misstänkte 22-åringen greps bara några kvarter från brottsplatsen, kort efter explosionen. Han och en 26-åring hämtades in till polishuset och misstänktes inledningsvis båda två för allmänfarlig ödeläggelse. Efter att en jouråklagare gått igenom bevisläget anhölls 22-åringen på sannlika skäl. 26-åringen försattes på fri fot och polisen har än så länge ingen anledning att misstänka att det finns fler inblandade.
- Vi har en person som är släppt. Han är tekniskt sett med och misstänkt i utredningen, men prognosen är att han kommer att avskrivas, säger Ewa-Gun Westford.
Detonationen, som orsakade stora skador på en polisbil tillhörande Malmöpolisens ingripandeenhet, inträffade i stadsdelen Värnhem klockan 19.25 på fredagskvällen. Polisens bombgrupp har undersökt brottsplatsen, men har ännu inte kommit med rapport om vad som orsakade explosionen.
- Vi väljer att fokusera på själva gärningen och belägga allt tekniskt. Sen får vi se vad vi kommer fram till att det var något, säger Westford.
"Avskyvärd handling"
Dådet är bara ett i raden som riktats mot polisen på senare tid. Så sent som i slutet av november sprängdes en handgranat utanför polishuset i Uppsala, i slutet av oktober sköt någon flera skott rakt in i en polismans villa i Västerås och tidigare samma månad sprängdes entrén till polishuset i Helsingborg.
Ingen skadades vid någon av händelserna, men Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, menar att de måste tas på största allvar.
"Avskyvärd handling", skriver han i en kommentar till TT om den senaste polisattacken.
Vill se handling
I kommentarer till TT och på sociala medier har många politiker, däribland inrikesminister Morgan Johansson (S) och moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, uttryckt sitt stöd till polisen. Morgan Johansson förväntar sig, skriver han i ett inlägg, att Malmöpolisen kommer att "sätta hårt mot hårt och öka trycket mot de kriminella".
Stefan Sintéus menar att fredagskvällens dåd är en följd av att polisen varit just framgångsrik med det. Han efterlyser att politikerna gör mer än att prata för att få stopp på den tilltagande våldsspiralen mot poliser.
"Vi har sett det flera gånger, bland annat i Malmö och i Helsingborg. Därför är det viktigt att politikerna nu håller vad som lovats oss med resurser och villkor", skriver han till TT.
Under det senaste året har en rad attacker riktats mot polisen. I slutet av november sprängdes en handgranat utanför polishuset i Uppsala, i slutet av oktober sköt någon flera skott rakt in i en polismans villa i Västerås och tidigare samma månad sprängdes entrén till polishuset i Helsingborg.
I april attackerade ett 20-tal ungdomar två kvällar i rad polisen i Hammarkullen i Göteborg. Bland annat kastades en molotovcocktail mot en civil polis som dock klarade sig utan skador.
Även under 2016 skedde en rad attacker mot poliser, dock flertalet i samband med polisingripanden.