Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Billström: Viktiga Natosamtal med Turkiet

Turkiet har öppnat för att diskutera Sveriges och Finlands medlemsansökningar under Natomötet i Bukarest.
– Där kommer vi få möjligheten att utbyta åsikter om uppfyllandet av villkoren i memorandumet och hur det arbetet fortskrider, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

ANNONS
|

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu uppgav på måndagen att han kommer att träffa sin svenska respektive finländska motsvarighet för att diskutera de två ländernas ansökningar om att gå med i Nato, skriver AFP.

Mötet ska ske under försvarsalliansens möte i Bukarest i Rumänien på tisdagen.

– Det är en del av hela Natoarrangemanget, att man sitter ned och pratar med enskilda stater, och det är en viktig del av mötet, säger Billström till TT.

– Mitt samtal med den turkiske ministern kommer naturligtvis att kretsa kring uppfyllandet av det trilaterala memorandum som beslutades i samband med Madrid-mötet i somras, där Sverige och Finland är parter tillsammans med Turkiet, fortsätter han.

ANNONS

Sverige och Finland inbjudna

Natos utrikesministrar möts för ett tvådagarsmöte i Bukarest från tisdag till onsdag. Som blivande medlemmar, så kallade invitees, är även Sverige och Finland inbjudna.

Sverige kommer att få närvara på alla sessioner på mötet, och det är första gången som Sveriges utrikesminister deltar i Natos utrikesministermöte i egenskap av inbjudet land till Nato, enligt Billström.

– Jag ser fram emot att tala med mina kollegor i Nato om vår ratifikationsprocess, säger han.

Inför mötet har alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg pressat på för att Sveriges och Finlands Natoansökan ska ratificeras.

Stoltenberg: Skynda

I fredags uppmanade Stoltenberg tydligt Ungern och Turkiet att så snart som möjligt godkänna de två nordiska länderna.

– Det är dags att slutföra anslutningsprocessen och välkomna (Sverige och Finland) som fullvärdiga medlemmar i vår allians. Detta kommer att göra dem säkrare, Nato starkare och det euroatlantiska området säkrare, sade Stoltenberg på en pressträff.

Hittills har 28 av 30 allierade ratificerat Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Endast Ungern och Turkiet kvarstår.

Budapest meddelade nyligen att man planerar att ge Sverige och Finland tummen upp i februari. Men samtalen mellan Sverige och Turkiet har bedömts fortsätta långt in i 2023.

Fakta: Sveriges väg mot Nato

24 februari: Ryssland går till förnyad attack mot Ukraina, vilket leder till snabba diskussioner om det nya säkerhetspolitiska läget i både Finland och Sverige.

15 maj: Finland meddelar att man kommer att ansöka om medlemskap i Nato.

16 maj: Sverige meddelar att man kommer att ansöka om medlemskap i Nato.

18 maj: Ansökningarna om medlemskap lämnas in av Sveriges och Finlands ambassadörer på Natohögkvarteret i Bryssel.

28 juni: Inför Natos toppmöte i Madrid nås en uppgörelse mellan Sverige, Finland och Turkiet om en överenskommelse som låser upp Turkiets inledande blockering av processen. Dagen efter bjuder Natoländerna formellt in Sverige och Finland att bli medlemmar.

5 juli: Sverige och Finland får status som invitee – inbjuden eller blivande medlem – sedan Natoländernas ambassadörer godkänt ländernas ansökningsprotokoll, som skickas ut för slutligt godkännande (ratificering) av ländernas parlament. Danmark och Kanada blir först ut, redan samma dag.

Hittills har 28 av Natos 30 medlemsländer ratificerat medlemskapet, som blir formellt först när alla har gjort det. Endast Ungern och Turkiet återstår.

ANNONS