Vänsterpartiets valvaka på Södra teatern i Stockholm.
Vänsterpartiets valvaka på Södra teatern i Stockholm.

Björk åker tillbaka till Bryssel ensam

Vänsterpartiet hoppades på ett andra mandat. Nu ser toppkandidaten Malin Björk ut att få åka ensam tillbaka till Bryssel.

ANNONS
|

Vänsterpartiet får 6,8 procent, enligt det preliminära valresultatet. Det är några snäpp upp från förra EU-valet, då man fick 6,3 procent.

Malin Björk, som redan sitter i parlamentet, får åka tillbaka utan sällskap.

- Vi ökar. Vi nådde inte riktigt fram till ett andra mandat, men det känner jag på mig att det gör vi nästa gång. Hur som haver kommer det behövas en starkare vänster i Europa, både för klimatet och för jämlikheten, säger Malin Björk.

ANNONS

"Blandade känslor"

Partiledaren Jonas Sjöstedt kallar resultatet en valframgång.

- Det är det bästa EU-parlamentsvalet på 15 år, men det är klart att många av oss hoppades på ett andra mandat. Det var väldigt nära och nu är det lite blandade känslor.

V har släppt kravet på att Sverige ska lämna EU, något Sjöstedt tror kan ha bidragit till partiets ökning, framförallt hos unga väljare.

- De vill höra att vi ska arbeta med klimatfrågan och för jämlikhet i EU. Många har velat försäkra sig om att det inte blir ett utträde, säger Jonas Sjöstedt.

Skyller på granskning

Opinionsmätningarna visade högre siffror för V än den preliminära räkningen.

V-ledaren menar att SVT:s granskning av Malin Björks traktamenten "helt klart" påverkat vallutgången. Granskningen visade att Björk tagit ut drygt en miljon kronor i traktamenten i Bryssel trots att hon är skriven i staden. Parlamentarikerns förklaring var att hon gjort upp med parlamentets administration om att hon i stället kan använda pengarna för resor i Sverige.

ANNONS

- Hon blev på helt felaktiga grunder uthängd som fuskare fast hon gjort allting rätt, varit totalt öppen och inte berikat sig själv, säger Jonas Sjöstedt.

TT

Fakta: Vänsterpartiets EU-kandidater

Vänsterpartiets fem toppnamn på valsedlarna till EU-parlamentet:

Malin Björk, EU-parlamentariker.

Ana Süssner Rubin, ombudsman, Skåne.

Deniz Butros, energi- och klimatstrateg, Östergötland.

Nina Broman Costa, säljare, Uppsala.

Hanna Gedin, biträdande partisekreterare, Skåne.

ANNONS