Liberalernas ledare Jan Björklund presenterar partiets valmanifest tillsammans med de två toppnamnen till EU-parlamentet, Karin Karlsbro (L) och Said Abdu (L).
Liberalernas ledare Jan Björklund presenterar partiets valmanifest tillsammans med de två toppnamnen till EU-parlamentet, Karin Karlsbro (L) och Said Abdu (L).

Björklund: S och M sätter Sverige på läktaren

På grund av Socialdemokraterna och Moderaterna sitter Sverige på läktaren i mycket av EU-samarbetet, anser Liberalernas ledare Jan Björklund.

ANNONS
|

Europa står inför tre hot, enligt Liberalerna. Putin, Trump och Kina. Ryssland utgör ett säkerhetspolitiskt och militärt hot, Kina ett ekonomiskt och Trump hotar det nordatlantiska samarbetet och frihandeln.

Samtidigt utmanas det europeiska samarbetet av högernationalistiska krafter i Europa som vill ha mindre samarbete och montera ned den liberala demokratin.

- Vårt budskap är att det behövs mer samarbete i ett starkare Europa, säger Jan Björklund.

Och i det samarbetet ska Sverige delta fullt ut i såväl det ekonomiska samarbetet med finanspakten, bankunionen och euron som i försvarssamarbetet.

ANNONS

Fyra områden

Liberalerna lyfter i sitt valmanifest fram fyra områden där samarbetet bör förstärkas: jobb och välfärd, klimatpolitiken, trygghet och säkerhet samt demokrati och mänskliga rättigheter.

På det ekonomiska området innebär det att Liberalerna vill se mer inre marknad, mer frihandel, mer fri rörlighet, sociala rättigheter för alla européer, nej till jordbrukssubventioner samt ett svenskt deltagande i euron. Det senare avgörs dock inte i EU-parlamentet utan i Sveriges riksdag.

Mer kärnkraft

På klimatområdet vill Liberalerna se mer kärnkraft och mindre kolkraft. Här föreslår L ökad forskningsbudget i EU kring fjärde generationens kärnkraft. En gemensam europeisk koldioxidskatt bör införas, vilket L är ensamt om bland svenska partier att kräva. Klimatbiståndet bör också öka.

På säkerhetsområdet förespråkar Liberalerna att ett europeisk FBI med operativa befogenheter. Medlemsländerna bör öka deras nationella försvarskapacitet och Sverige bör delta i högre grad i det europeiska försvarssamarbetet, Pesco.

Avskaffad vetorätt

EU:s yttre gräns ska stärkas genom ökade resurser till EU:s gränsskyddsmyndighet. Samma regler och rättssäkerhet ska gälla i hela EU.

Liberalerna vill också se mer gemensam utrikespolitik och avskaffa vetorätten för enskilda länder.

Asylpolitiken bör bli gemensam med en human flyktingpolitik. För de länder som vägrar dela på ansvaret ska det ekonomiska stödet dras in.

Demokratin och mänskliga rättigheter ska stärkas, och de medlemsländer som inte fullt ut respekterar grundläggande fri- och rättigheter ska inte ha samma rätt till ekonomiska bidrag från EU.

ANNONS
TT
ANNONS