De blåa brännmaneterna har goda möjligheter att bli ännu fler vid höjd vattentemperatur i haven.
De blåa brännmaneterna har goda möjligheter att bli ännu fler vid höjd vattentemperatur i haven. Bild: Foto: Doris Björling/Göteborg Universitet

Blå brännmanet tillbaka på västkusten

Blå brännmaneter har dykt upp på västkusten igen. Bara under juni månad har det rapporterats många fler än tidigare somrar.
– Man får hålla uppsikt: Trådarna kan vara ett par meter, säger Doris Björling, manetforskare vid Göteborgs universitet.

ANNONS
|

Utöver den röda brännmaneten och den ofarliga öronmaneten finns den blå brännmaneten längs med västkusten i år. Den är inte ovanlig men antalet varierar från år till år.

Den blåa brännmaneten trivs i saltvatten och finns på västkusten. Från Halmstadstrakten och hela vägen upp till Norge.

Bränns på "klockan"

Både röd- och blå brännmanet kan brännas. De röda blir ofta större och kan vara lättare att bränna sig på av den anledningen. Den röda bränns bara på trådarna, medan den blå kan brännas även på "klockan".

– Det är lite olika bud om vilken som bränner värst. Det beror nog på hur mycket av trådar personen har fått på sig och hur känslig man är, säger Doris Björling.

ANNONS

Om du bränner dig

Det är oftast trådarna som orsakar den brännande känslan. När man blir bränd ska man inte använda sötvatten eller tvål på området som är utsatt.

– Sötvatten och kemikalier kan trigga tentaklerna i trådarna så det är bäst att gå ner i saltvattnet igen, säger Doris Björling.

Det kan också vara effektivt att skrapa med ett betalkort eller liknande för att få bort trådarna från huden.

– Det finns många husmorstips om att kiss och ättika ska hjälpa. Men det finns inget belägg för att det skulle fungera mot maneterna i svenska vatten.

Vanligare framöver

De studier som har gjorts visar att den blåa brännmaneten har goda möjligheter att bli ännu fler vid höjd vattentemperatur i haven, enligt Björling.

– Men det går inte att säga säkert. Konkurrens, strömmar och mattillgång i manetens olika livsstadier spelar in.

LÄS MER:Flera vittnar om sjukdom efter bad på Gårvik

LÄS MER:Bohuslänsk mareld kan stanna på obestämd framtid

Fakta: Blå brännmanet

• Blå brännmanet, även kallad blåklintsmanet, kan bli 30 cm i diameter. I svenska vatten blir den sällan över 15 cm.

• Manetens klocka är klarblå till violett, med mörkare ton inne i maghålan och ljusare blått vid klockans kant. Klockan kan i undantagsfall även vara blekgul eller gråaktig.

• Blå brännmanet finns längs Sveriges västkust och trivs inte i bräckt- och sötvatten, till skillnad från den röda brännmaneten.

• Den blå brännmaneten lever nära vattenytan.

Källa: Nationalencyklopedin/artfakta.se

ANNONS