Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Övningen är en direkt följd av torkan sommaren 2018 och den vattenbrist som då uppstod i Blekinge. Arkivbild. Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/TT

Blekinge övar giftattentat mot dricksvatten

Förgiftat dricksvatten i ett helt län – så ser skräckscenariot ut under en övning i Blekinge med 125 medverkande.
– Just nu är det kaos, säger kris- och säkerhetshandläggaren Per Drysén till TT halvvägs in i övningen.
Men senare under dagen låter han lugnare.

Två dagar viks till övning och utvärdering på Ronneby Brunn mitt i Blekinge. Övningen är en direkt följd av torkan sommaren 2018 och den vattenbrist som då uppstod i Blekinge.

– Då blev det aktuellt att samarbeta i länet om att förbereda oss på hur vi skulle kunna lämna ut nödvatten och då kom vi på att vi faktiskt inte hade tänkt regionalt i det här sammanhanget.

Övningen kan också ses som en del av den svenska beredskapstrenden, menar Per Drysén, som själv brunnit för beredskapsfrågor under många år, men länge känt sig ganska ensam.

"Behandlades som nörd"

– De växer ju hela tiden, tankarna kring hur vi ska klara en kris. Jag har varit med i ett antal år och tänker man tillbaka 10–15 år så behandlades man ju egentligen som en liten nörd som satt och joddlade i ett hörn. Nu är det en helt annan medvetenhet.

Grundidén är att se vad som händer om hela Blekinge län, med 160 000 invånare, står utan vatten i ledningsnätet på grund av förgiftning. Fokus ligger på samverkan, dels mellan Blekinges fem kommuner och dels med räddningstjänst, polis, länsstyrelse, region, vattenproducenter och det privata näringslivet.

De största utmaningarna är att få kommunikationen och logistiken att fungera, dels för att nå ut och varna invånarna från att använda det förgiftade vattnet och dels för att skaffa fram ersättningsvatten från angränsande län via vattentankar på inhyrda lastbilar.

Ska bli bättre

– Övningen syftar till att starta upp ett arbete och se till att vi blir mycket bättre än vad vi är i dag, säger Per Drysén.

Mindre övningar har genomförts förut, men detta är den första som är så omfattande. Ett nytt inslag är att ett större företag medverkar.

– Har vi begränsat med vatten så måste vi göra prioriteringar – ska vi hålla fabriken igång eller äldreboendet? Då måste vi prata med företagen, inte bara stänga av kranen, för då blir det inte bra.

Övningen utfördes så realistiskt som möjligt, men utan att involvera allmänheten. Exempelvis gjordes fiktiva beställningar av tankbilar och giftfritt vatten från grannlän.

Överlag var det inte en kaotisk övning, enligt Per Drysén. På eftermiddagen hade information från olika håll samlats in och vid ett regionalt samverkansmöte gick det att få överblick över läget.

– Det var kaos, men efter det här samverkansmötet blir det ett lugn och en inriktning på vart vi ska ta vägen, säger han.

Cecilia Klintö/TT