SMHI varnar för blixthalka på grund av underkylt regn i stora delar av landet. Arkivbild.
SMHI varnar för blixthalka på grund av underkylt regn i stora delar av landet. Arkivbild.

Blixthalka när Vasaloppsveckan drar igång

Det råder blixthalka i stora delar av Sverige. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för hela Norrland – samtidigt som Vasaloppsveckan drar igång.

ANNONS
|

Sportlov och starten på årets Vasaloppsvecka gör helgen till en ovanligt intensiv trafikhelg. Efter en kall natt i hela landet är det läge att ta det lugnt på vägarna och räkna med att det kan vara halt. I hela Norrland varnar SMHI för plötslig ishalka.

- Vi har haft mycket underkylt regn, framför allt i Jämtland och Jämtlandsfjällen. Det börjar även bli underkylt i södra Lapplandsfjällen. Det kan bli riktigt halt på sina håll, säger SMHI:s meteorolog Jon Jörpeland.

ANNONS

Även i Värmland och Dalarna bjuder fredagen på inslag av underkylt regn.

- Det kan mycket väl vara halt även där, vilket kan vara bra att veta om man ska till Vasaloppet, säger Jon Jörpeland.

Svårt trafikläge

Nederbörden kommer enligt SMHI att mattas av i fjälltrakterna under eftermiddagen och röra sig österut mot kustlandet, för att lämna landet helt framåt kvällen.

I Lapplandsfjällen får de sportlovsfirare som vill njuta av fjäll och skidåkning se till att klä sig ordentligt och hålla i mössan.

- Speciellt dalgångarna kommer att vara hårt utsatta, där vinden kan nå upp till 20 meter per sekund, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Blixthalkan har ställt till det i trafiken på flera håll. I Skellefteå inträffade tre olyckor under förmiddagen och i Jämtland har stora delar av lokaltrafiken ställts in, bland annat stadsbussarna i Östersund samt flygbussar till Åre/Östersunds flygplats.

ANNONS

- Det blir extra problematiskt nu när det fryser på. Var det halt innan kommer det att bli ännu halare under eftermiddagen, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör vid Trafikverket.

Viktigt visa hänsyn

Joanna Ljunggren råder trafikanterna att hålla avstånd, sänka hastigheten och att förbereda sig med varma kläder om man skulle bli stående vid vägkanten.

- Framför allt nu när det är så mycket folk som ska norrut är det extra viktigt att sänka hastigheten och visa så mycket hänsyn man kan. Väldigt många vill komma fram väldigt snabbt, vilket gör det extra besvärligt.

- Man måste vara beredd att gå ur bilen om det händer något. Vid halka ser vi att det kan ske otäcka olyckor när folk sitter kvar i bilen och blir påkörda bakifrån.

ANNONS

Vår i söder

Samtidigt har våren kommit till Sveriges sydligaste delar. Delar av sydvästra Sverige fick meterologisk vår – att dygnsmedeltemperaturen ligger på plusgrader minst sju dygn i sträck – redan 15 februari. Men övriga Sverige får vänta.

- Vi har fått lite bakslag de senaste dagarna. I Svealand och Götaland har våren bromsats upp tillfälligt. Men till veckan får vi in mildare luft, så det finns stora chanser att våren kan nå även dit hyfsat snart, säger Jon Jörpeland på SMHI.

TT
ANNONS