Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En 46-årig man döms till fängelse för bedrägeri. Han misstänks ha ringt upp hundratals äldre för att få dem att köpa dyra läkemedel. Arkivbild.

Bluffläkaren döms till fängelse

Han misstänks ha ringt upp hundratals äldre kvinnor för att få dem att köpa dyr medicin. Nu döms "medicinmannen" till fängelse i sex år och elva månader för en del av bedrägerierna. Han ska också betala över två miljoner kronor i skadestånd.

I åtalet mot den 46-årige mannen, som polisen kallat för "medicinmannen", ingick bedrägerier eller försök till bedrägerier mot över 70 äldre kvinnor. Totalt misstänks det dock handla om mer än 600 fall över hela landet som gått till på ungefär samma sätt.

- Det finns ett genomgående modus operandi i det hela, säger åklagaren Jonas Almström till TT.

- Men vi kunde bara åtala för de här fallen, eftersom det var så många som ingick i den europeiska arresteringsordern som han överlämnades på.

Kommer att överklaga

Göteborgs tingsrätt dömer den 46-årige mannen till fängelse för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri. Dessutom ska han betala skadestånd på över två miljoner kronor.

Han frikänns samtidigt helt i fyra av fallen han åtalats för.

"Mannen har genomgående förnekat brott, men den bevisning som åklagaren har lagt fram visar tydligt att mannen är skyldig", säger rådmannen Robert Eneljung i ett pressmeddelande.

Domen kommer dock att överklagas.

- Vi anser att det finns anledning att låta hovrätten pröva den del frågor som rör bevisvärderingen, där vi anser att tingsrätten har gjort en felaktig värdering, säger försvarsadvokaten Henrik Thyselius.

Falska cancerbesked

Bedrägerierna som mannen dömts för misstänks ha pågått under minst ett och ett halvt års tid innan han greps i London förra våren.

Den 46-årige mannen är spansk medborgare, men har tidigare bott i Sverige och talar svenska obehindrat. Från sin bas i London kontaktade han äldre, främst kvinnor, i olika delar av Sverige och berättade att de hade allt från vitaminbrist till cancer.

Målet var enligt åklagaren att få de äldre att betala för en ny medicin som enligt bluffläkaren bara fanns i England. I fallen han stått åtalad för har han kommit över närmare två miljoner kronor.

Jonas Almström hade yrkat på sju års fängelse och är nöjd med domslutet.

- Det är väldigt nära det jag yrkade på, så strafflängden måste jag ju vara nöjd med, säger åklagaren.

Ytterligare en person som misstänks vara kopplad till fallen greps i Frankrike i år och sitter för närvarande häktad.