Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksrevisionen har granskat om Polismyndigheten och Säkerhetspolisen (Säpo) har ändamålsenligt utbyte av underrättelseinformation. Arkivbild.

Bra polissamarbete kan bli ännu bättre

Samarbetet mellan Polismyndigheten och Säkerhetspolisen (Säpo) kring underrättelseinformation fungerar på de flesta sätt bra, men förutsättningarna på regional nivå bör utvecklas.

Det visar en granskning som Riksrevisionen har gjort av polisen och Säpo, som sedan 2015 är två separata myndigheter.

"Myndigheternas ledningar har överlåtit åt sina organisationer på regional nivå att själva organisera informationsutbytet, vilket har inneburit att graden av samverkan varierar och att rutinerna skiljer sig åt. Vår bedömning är att styrningen behöver förbättras på det området", säger riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande.

Det finns även möjligheter till förbättringar vad gäller tekniken – viss information har endast delats muntligen och regionala underrättelseenheter inom polisen vill ha bättre möjligheter digitalt att dela skyddsvärd information.

Utbytet av underrättelseinformation är en viktig del för att förebygga och förhindra terrorism och våldsbejakande extremism, vilket polisen och Säpo har ett delat ansvar att arbeta mot.

Riksrevisionen har inte granskat hanteringen av pågående eller genomförda brott.