Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tvätt- och rengöringsmedel stod för den största andelen produkter med brister av de olika sorters varor som undersöktes. Arkivbild.

Brister i märkningen hos kemiska produkter

Ingen barnsäker förslutning, varningstexter på utländska språk och daterade faromärkningar. När Kemikalieinspektionen tillsammans med kommunerna gjorde stickprovskontroller på kemiska vardagsprodukter i butiker och hos grossister upptäckes brister hos cirka 2 600 produkter.

Sammanlagt kontrollerades omkring 24 000 olika produkter i 117 kommuner. Av dessa hade cirka 11 procent brister av olika slag. Bland de undersökta varorna finns bland annat tvättmedel, rengöringsprodukter och färger.

Den vanligaste bristen var daterade faromärkningar, där regelverket har genomgått en förändring sedan 2015. Tanken med detta är att faromärkningen ska se så lik som möjligt ut runtom i världen för att undvika att människor misstolkar det som står.

- Märkningen ska vara tydlig och enkel att förstå. Om det finns brister på den punkten innebär det i förlängningen en risk, säger Robert Ljunggren, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Barnsäkra förslutningar

I granskningen kontrollerades bland annat även barnsäkra förslutningar. Även här upptäckte man felaktigheter hos vissa produkter.

- Barnsäkra förslutningar finns ju för att barn inte ska kunna komma åt det som finns i, vi ser varje år olyckor där barn exempelvis har råkat dricka från en flaska med skadligt innehåll, säger Robert Ljunggren.

Välj säker produkt

För den som vill minimera riskerna för skador vid hanteringen av kemiska produkter har Robert Ljunggren ett tips: Välj en produkt som du känner dig trygg med att använda.

- Om du funderar på en produkt i butiken, titta på den och se efter vad som finns för information på förpackningen angående risker vid användning. Om du inte känner dig säker efter det, försök då att välja en annan produkt i stället, säger Robert Ljunggren.