Familjen skulle vräkas samma dag. Arkivbild.
Familjen skulle vräkas samma dag. Arkivbild.

Brister i socialtjänsten före barnamord

Socialtjänsten i Angered i norra Göteborg gjorde flera fel vid hanteringen av ärendet med den familj i Gårdsten där en mamma tros ha dödat sina tre barn och sedan tagit livet av sig. Det visar den lex Sarah-utredning som blev klar på onsdagen.

ANNONS
|

Efter händelsen i juli, då mamman också ska ha satt eld på lägenheten, anmälde socialtjänsten i Angered sig själva enligt lex Sarah. Familjen drogs med skulder och skulle samma dag vräkas.

Nu är utredningen klar. Den har gjorts av en extern konsult och innehåller analyser av händelsen och förslag till ett åtgärdspaket som ska genomföras före årsskiftet.

- Utredningen visar på brister i vår handläggning, säger områdeschef Maria Sjödahl vid socialtjänsten i Angered till TT.

ANNONS

Det finns brister

Hon vill inte gå in på specifika frågor som rör familjen, men säger att när det gäller familjer som är i behov av stöd från olika enheter så måste det finnas ett fungerande samarbete mellan de olika enheterna. Där har det brustit.

- Ju mer information man har om hur en enskild familj har det och hur de lever, desto lättare har man att fatta rätt beslut, säger Maria Sjödahl.

Göteborg Stad skickar i dag lex Sarah-utredningen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Ivo kommer att granska rapporten.

- Sen får vi se om Ivo anser att utredningen och åtgärderna är tillräckliga, säger Maria Sjödahl.

Beslut om rättsprocess

Inledningsvis anhölls pappan i familjen som misstänkt för mord eftersom alla fyra offren hade skador som inte kunde kopplas till branden. Men mannen släpptes efter ett par dagar. Det mesta tyder på att det istället handlar om att mamman dödat barnen, tänt eld på lägenheten och tagit livet av sig.

ANNONS

Åklagaren Helena Treiberg Claeson har i dagarna fått både obduktionsprotokoll samt brandutredning. Ett beslut om man hur man går vidare i den rättsliga processen väntas vilken dag som helst.

TT
Fakta: Lex Sarah och Ivo

Lex Sarah är en lag i Socialtjänstlagen. Den säger att anställda har en skyldighet att rapportera missförhållanden till den som bedriver verksamhet, den som bedriver verksamhet har en skyldighet att utreda och avhjälpa missförhållanden och om missförhållanden uppfattas som allvarliga anmäla det inträffade till Ivo.

Lagen är uppkallad efter undersköterskan Sarah Wägnert som 1997 slog larm om missförhållanden på ett vårdhem.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har tillsyn över hälso- och sjukvården och dess personal, socialtjänst samt verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Kommunen har skyldighet att anmälda sig själva vid misstanke om allvarligt missförhållande inom socialtjänstens verksamhet. Kommunen har också skyldighet att göra en egen utredning. Ivo fokuserar sedan på om utredningen är tillräckligt omfattande och att verksamheten åtgärdar eventuella missförhållanden.

Källa: Ivo

ANNONS