Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Brottslighet är sällan skäl för uppsägning. Arkivbild.

Brottslighet sällan skäl för uppsägning

Avslöjanden om att personer dömts för brott leder ofta till krav på avsked, men sanningen är att en dom för till exempel misshandel eller trakasserier inte är grund för uppsägning. Kopplingen mellan arbetsrätt och brottslighet finns inte. Med några få undantag.

Det är bara inom ett fåtal yrken som våldsbrott, eller brottslighet över huvud taget, innebär en absolut grund för uppsägning. Personal inom rättsväsendet, som advokater, domare, poliser och åklagare, kan inte ha sina jobb kvar om de döms för mer allvarliga brott, förklarar Fredrik Dahl, advokat och expert på arbetsrätt på advokatfirman Vinge.

- Då ställs det krav på ett obrottsligt leverne, säger han.

Men samma krav finns inte inom andra yrkesgrupper. Den som exempelvis misshandlar sin partner kan mycket väl få ha jobbet kvar, enligt Dahl.

Arbetsrätt inget vapen

- Arbetsrätten är inte ett vapen i dag för att få civila arbetsgivare att ta samhällsansvar. Varje fall bedöms individuellt utifrån omständigheterna, säger Fredrik Dahl.

Även om en arbetsgivare känner sig obekväm med en anställd som dömts för brott är det inte ett solklart skäl för uppsägning. Anställningsskyddet lever sitt eget liv, på så vis att det som den anställde har för sig på fritiden generellt inte påverkar arbetssituationen.

- Den som döms till en månads fängelse eller villkorlig dom får antagligen sägas kunna utföra sitt arbete. Om straffet är längre, sex månader eller så, då kommer saken i ett annat läge. Då kan man anse att den anställde inte längre står till arbetsgivarens förfogande, säger Anders Lindow, jurist och arbetsrättsexpert på organisationen Företagarna.

Arbetsgivaren får tåla

Arbetsgivarna får helt enkelt tåla att anställda begår brott, om de inte ger alltför långa straff. Om förtroendet för verksamheten skulle rubbas genom att någon jobbar kvar ska arbetsgivaren försöka omplacera personen, förklarar Lindow.

Annat är det med till exempel ekonomisk brottslighet för den som arbetar med ekonomi – något som kan leda till att förtroendet för den anställda rubbas. Samma sak gäller om brottet rör arbetet.

- Om brottsligheten är direkt riktad mot arbetsgivaren eller annan personal, då är det nog avsked pang bom, säger Anders Lindow.