Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/16

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Burr - så länge stannar kylan

Under torsdagen störtdyker temperaturen på de flesta platser i landet, men på en del håll blir det ändå sol.

Under natten mot torsdag drog kallare luft ned över landet och temperaturen landade på runt 10 minusgrader i Bohuslän.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det blir klart och soligt väder och svala vindar under hela dagen. Temperaturen kommer att ligga på runt 8 till 10 minusgrader och även under natten. Då kommer lite mildare luft från söder och temperaturen kommer att stiga allt mer under fredagen och mitt på dagen ligga kring 0 grader, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på foreca.

I södra Sverige blir det blåsigt, särskilt på ostkusten.
– Det kommer vara en hel del snöbyar över Öland, Gotland, södra Norrlandskusten och över östra Svealand, säger Ian Engblom, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

Sett till mängden snöfall blir det emellertid värst i Västra Götaland.
– Det har nu utfärdats en klass 1-varning för kraftiga snöbyar, framför allt över Vänern. Där kan det falla mellan 15 och 20 centimeter snö, kring sydväst-Vänern. 

I Trollhättan och Vänersborg lår ett stabilt täcke vänersnö på torsdagsmorgonen.

Läs också: Snökanonen fixar pulkabacken

Köldrekord i norr

Om man däremot fruktar kylan är det längst upp i de norra delarna av landet som det blir allra kallast.

– Där blir det riktigt kallt med upp till 35 minusgrader. Just nu är det faktiskt 40 minusgrader på vissa håll i Norrbotten. Det är nytt köldrekord, för i år åtminstone. Det blir också chans till sol i Lapplandsfjällen. I resten av landet har man däremot goda chanser till sol, förutsatt att den går upp, förklarar Engblom.

Senare under torsdagen blir det fortsatt kallt i Norrland. Även om det inte kommer bli fullt så kallt som under natten.

– Man får ändå räkna med temperaturer ner mot 30 eller 35 minusgrader. I de södra delarna av landet blir det däremot uppklarnande väder med goda chanser till sol.

Även om vädret klarnar upp och snöbyarna upphör, fram för allt i Västra Götaland, så blir det ändå förhållandevis kallt.

– Det blir överlag omkring fem minusgrader, men lokalt i länet kan det bli hela 10 minusgrader.  I östra Svealand kan det dock fortsätta snöa, framför allt mot kusten där. Trots det blir det även här ner mot 10 minusgrader på dagen. I Dalarna går temperaturen ned hela vägen till minus 20 grader, förtydligar Engblom.

Värmen kommer åter

På fredag börjar det slutligen bli klart och kallt, men sen kommer värmen tillbaka. Då ökar även molnigheten i hela landet.

– Det blir runt 0 grader och till kvällen blir det snö igen. Eftersom temperaturerna går upp kan det bli ganska blöt snö i stora delar av Svealand, Götaland och Norrland. Dessutom tilltar vindhastigheterna och det blir frisk vind, värst blir det sent på fredag kväll, varnar Forecas meteorolog.

Även i Bohuslän väntas snö dra in under fredagskvällen, längst mot kusten är det lite mildare och det kan bli snöblandat regn. Mer snö än så är inte att vänta under helgen.

Till på lördag kommer snöfronten ha passerat och efter det blir det mest uppehållsväder och plusgrader på sina håll. Undantaget blir i Norrland där minusgraderna består.

– En del moln kommer hänga kvar under delar av dagen och temperaturen kommer ligga runt nollan eller eventuellt nån plusgrad. I samband med det avtar vindarna.

Lagom till söndagen blir det lite kallare igen. Då vänder temperaturerna och det förväntas bli flera minusgrader, fram för allt under natten.

– Det kan bli nån plusgrad vid kusten och i bästa fall lite sol. Vi kommer dessutom få en front med snö över Norrland fram mot kvällen. Då kan det även falla snö i de östra delarna av landet, avslutar Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Nästa vecka fortsätter det växlande vädret. Då kan vi vänta oss både lite sol och en stänk nederbörd.