Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
När Centerpartiet lade fram sin vårbudgetmotion i april höll partiledaren Annie Lööf och den ekonomiskpolitiske talespersonen pressträff. På fredagen lämnades höstbudgetmotionen in, utan pressträff. Arkivbild.

C vill sänka inkomstskatt med elva miljarder

Centern föreslår sänkt skatt för löntagare med nästan elva miljarder i sin budgetmotion. Det ska ske genom en förstärkning av jobbskatteavdraget.

Förstärkningen ska ge 2 000 kronor lägre skatt per år, enligt motionen som C avstod från att ha pressträff om.

Jämfört med löften från valrörelsen och tidigare budgetmotioner från C är nyheterna få eller inga alls. Partiet vill göra stora besparingar i arbetsmarknadspolitiken: nästan 6 miljarder nästa år jämfört med övergångsregeringens budget. En annan stor besparing är byggsubventioner.

Centern vill trappa ner arbetslöshetsförsäkringen från 80 procent av tidigare inkomst (upp till ett tak) de 100 första dagarna och sedan stegvis ned till 65 procent efter 300 dagar.

Partiet bedömer att Sverige står inför en lågkonjunktur och att tiden börjar rinna ut för att göra reformer som stärker ekonomin och samhället inför sämre tider. Fler kan komma in på arbetsmarknaden om ingångslönerna tillåts vara lägre och jobb kombineras med utbildning.

Reglerna för att bygga måste förenklas och det måste bli möjligt att bygga på fler ställen. Systemet för hyressättning måste göras om.

C föreslår en grön bilbonus för personbilar, premier för transportföretag som minskar utsläppen och krav på mer biobränsle i lastbilar och flyget. Partiet har kritiserat den rödgröna regeringens flygskatt hårt men avstår från att föreslå att den ska slopas.