Flera bussbolag har infört alkohollås i sina fordon. Arkivbild
Flera bussbolag har infört alkohollås i sina fordon. Arkivbild

Chaufförer vill inte ha "öppna" alkotester

Busschaufförerna på Sveriges största bussbolag, Nobina, får göra alkotester inför passagerarna innan de ska köra iväg. I en skrivelse till Arbetsmiljöverket begär ett av företagets skyddsombud nu att rutinerna ska ändras.

ANNONS
|

- Ibland fungerar inte tekniken och då riskerar de att bli uthängda som fyllechaffisar på sociala medier, säger Stefan Ljungwall, skyddsombud vid Nobina i Trollhättan.

Sedan ett år tillbaka får chaufförerna blåsa i ett alkolås i samband med att de avlöser varandra på passen. Testen genomförs i samband med att bussen startas och passagerarna redan finns ombord.

Inte öppet

- Jag med flera busschaufförer anser att det här borde skötas på avskild plats, exempelvis när man loggar in på datorn på jobbet. Inte öppet bland passagerarna, säger Stefan Ljungwall, till SVT Nyheter Väst

ANNONS

Anledningen är att tekniken inte alltid fungerar och chaufförer riskerar att inte kunna starta bussen trots att de inte har någon alkohol i kroppen.

- Jag vet en chaufför som fick stå och blåsa i tio minuter innan det kom i gång. Det blir en stor påfrestning när det inte fungerar. Folk förstår inte varför man inte får i gång bussen och chaufförerna riskerar att bli uthängda som "fyllechaffisar" på exempelvis Youtube eller Facebook. Därför vill jag ha ett utlåtande från Arbetsmiljöverket huruvida detta är okej eller inte

"Ser inga problem"

Nobina vill dock hålla fast vid sina rutiner.

- Vi har en policy vad gäller alkolås i alla våra fordon. Den går hand i hand med våra trafikavtal. Många av chaufförerna som kör i stadstrafik börjar sina pass ute på stan. Därför måste alkotestet finnas i bussarna. Jag ser inga problem med detta, säger Henrik Birath, presskommunikatör vid Nobina, till SVT.

ANNONS
ANNONS