Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Journalisten Cissi Wallin berättar för Resumé om beslutet att "outa" Fredrik Virtanen.

Cissi Wallin: Vill inte ha någon hjältegloria

I början av oktober briserar Weinsteinskandalen i USA och #metoo tar fart. Då beslutar Cissi Wallin att outa Fredrik Virtanen – vilket blev ett av startskotten för kampanjen i Sverige.

En av de män som tidigt pekas ut under metoo-kampanjen är Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen. Han anklagas för sexuella trakasserier och våldtäkt och petas senare som kolumnist på Aftonbladets ledarsida.

Det är journalisten Cissi Wallin som i kölvattnet av Weinsteinskandalen går ut med Virtanens namn på Instagram. När hon tar beslutet den 16 oktober, att offentligt berätta det som hon under flera år pratat om i mer slutna kretsar, väntar hon sig först tystnad, berättar hon för tidningen Resumé.

- Vetskapen om att kunna bli utesluten, att inte få några uppdrag eller att folk inte hälsar på en, den fanns där, säger Cissi Wallin.

På frågan vad hon tror hade hänt om hon inte hade tagit beslutet att namnge Virtanen svarar hon:

- Inte lika mycket. Jag vill inte ha någon hjältegloria, men samtidigt visste jag efter mina år i branschen att vi inte hade suttit här i dag om jag inte hade gjort det.

Fredrik Virtanen har polisanmälts för våldtäkt och ska även ha blivit anmäld för sexuella övergrepp, men utredningarna har lagts ner. Han nekar till anklagelserna.

Cissi Wallin anser trots den stora uppmärksamheten att det finns en risk för att det sker en urvattning av metoo-uppropen.

- Vi måste skilja på idioti, bufflighet och folk som inte kan föra sig socialt från rena övergrepp och solklar objektifiering, säger hon till Resumé.